Road to Perdition (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Road to Perdition
Road to Perdition
Regie Sam Mendes
Producent Sam Mendes
Dean Zanuck
Richard D. Zanuck
Scenario David Self
Hoofdrollen Tom Hanks
Paul Newman
Jude Law
Muziek Thomas Newman
Montage Jill Bilcock
Cinematografie Conrad L. Hall
Production design Dennis Gassner
Distributie Verenigde Staten: DreamWorks
Wereldwijd: 20th Century Fox
Première Verenigde Staten: 12 juli 2002
België: 11 september 2002
Nederland: 24 oktober 2002
Genre Drama, Misdaad
Speelduur 119 minuten
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $80 miljoen
Opbrengst $181 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Road to Perdition is een Amerikaanse misdaadfilm uit 2002 die werd gebaseerd op de gelijknamige striproman van Max Allan Collins en Richard Piers Rayner, uitgegeven door Paradox Press/DC Comics. De film werd geregisseerd door Sam Mendes en is een productie van 20th Century Fox en Dreamworks SKG. De film ging in première op 12 juli 2002 in Canada en de Verenigde Staten.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal gaat over Michael Sullivan (Tom Hanks), die in het Chicago van de jaren 30 werkt voor misdaadbaas John Rooney (Paul Newman). Rooney beschouwt hem als zijn zoon, een feit dat zijn echte zoon, Connor Rooney (Daniel Craig), dwarszit. Sullivans oudste zoon Michael jr. (Tyler Hoechlin) is benieuwd wat zijn vader precies voor werk doet en besluit op een dag zijn vader te volgen in de achterbank van diens wagen. Hij wordt hierdoor getuige van een afrekening door zijn vader en Connor Rooney. Connor twijfelt of de jonge Michael de waarheid geheim kan houden. Daarbij is hij jaloers op diens vader. Hij verzint een list om zowel Sullivan als zijn gezin om te brengen, wat slechts ten dele lukt. Connor schiet Sullivans vrouw Annie (Jennifer Jason Leigh) en jongste zoon Peter (Liam Aiken) dood. Om te voorkomen dat Sullivan op zeker moment wraak neemt door Connor om te brengen, laat Rooney sr. maffia-advocaat Frank Nitti (Stanley Tucci) huurmoordenaar Harlen Maguire (Jude Law) inschakelen om Sullivan en zijn overgebleven zoon te vermoorden. Sullivan en zijn zoon ontkomen aan diens eerste poging en slaan op de vlucht. Ze zoeken hun heil bij zijn schoonzus op het platteland van Perdition, waar Sullivan een plan bedenkt om zijn zoon permanent uit handen van de maffia te houden.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Road to Perdition won een Academy Award voor Beste Cinematografie en werd daarnaast genomineerd voor nog vijf andere Oscars. Te weten:

De film won in totaal meer dan vijftien filmprijzen, waaronder Saturn Awards voor de film en acteur Tyler Hoechlin, BAFTA Awards voor de cinematografie en de productieontwerpers en een Satellite Award voor de cinematografie.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Road to Perdition, Mojoboxoffice.com, 21 december 2007