Roanne van Voorst

Roanne van Voorst (Utrecht, 12 juni 1983[1]) is een Nederlands antropoloog, toekomstverkenner, schrijver en onderzoeksjournalist. Ze is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA)
In 2014 promoveerde ze cum laude aan het Amsterdam Institute for Social Science Research (AISSR) van diezelfde universiteit, sindsdien werkte ze onder andere als onderzoeker aan het International Institute of Social Studies in Den Haag en als consultant voor het Danish Instituut for Social Science (DIIS). Ze volgde verschillende futuristen- en toekomstverkennende trainingen, onder andere aan de Universiteit Utrecht, is voorzitter van de Dutch Future Society, een organisatie voor professionele futuristen[2] en werkte enkele jaren als wetenschappelijk adviseur voor Hatch over het thema 'de toekomst van werk'.[3]
Van Voorst onderzocht onder andere de toekomst van klimaatveranderingen, de toekomst van conflict, de toekomst van voedsel en de toekomst van werk. Haar huidige onderzoek is met name gericht op duurzame menselijkheid: hoe werken we samen met algoritmes? Wat verliezen en winnen we bij automatisering en toename van kunstmatige intelligentie? Hoe blijven we menselijk, in tijden van robotisering en technologie?
Van Voorst deed voor haar antropologisch veldonderzoek op allerlei plekken ter wereld: van Inuitdorpen in Groenland, tot de sloppen van Jakarta, van grootschalige veehouderijen tot vluchtelingenkampen en hoogtechnologische ziekenhuizen. Haar fictie en non-fictie boeken werden naar verschillende talen vertaald en internationaal gepubliceerd.
Momenteel is zij hoofd-onderzoeker van een door de European Research Committee gefinancierd, internationaal onderzoek naar de toekomst van gezondheidszorg.
Boeken[bewerken | brontekst bewerken]
- 2023: Leven doet Hopen. Jonge ouders over de toekomst van hun kinderen, uitgeverij Podium (september)
- 2021: Met z'n zessen in bed: de toekomst van liefde - van relatiepillen tot robots om verliefd op te worden, uitgeverij Podium (wereldrechten verkocht aan Polity, publicatie 2024)
- 2019: Ooit aten we dieren, uitgeverij Podium (wereldrechten verkocht aan Harper Collins, publicatie 2022, vertaald naar Japans, Braziliaans, Duits, Spaans, Engels)
- 2018: Lief van je, uitgeverij Brandt
- 2016: De beste plek ter wereld, uitgeverij Brandt (Indonesische rechten verkocht aan Marjin Kiri, publicatie 2021)
- 2016: Alles onder controle, uitgeverij Brandt
- 2015: De verhuizing, uitgeverij Atlas Contact
- 2014: Natural Hazards, Risk and Vulnerability, uitgeverij Routledge
- 2010: Jullie zijn anders als ons, uitgeverij De Bezige Bij
Podcasts[bewerken | brontekst bewerken]
Van december 2018 tot juni 2020 presenteerde Van Voorst de podcast The Braveheart Club, een van de twee podcasts van het tijdschrift Happinez.[4]
In 2021 presenteerde zij de podcast Un-Machine Yourself over de toekomst van werk en leiderschap.[5]
Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]
- 2023: Starting Grant van de European Research Committee (ERC) voor 5-jarig, wereldwijd onderzoek naar de Toekomst van Gezondheidszorg
- 2022: Onderzoeksbeurs van het Amsterdam Centre of European Studies (ACES) voor onderzoek naar de toekomst van gezondheidszorg
- 2020: Onderzoeksbeurs van het Catharina van Tussenbroekfonds voor veldwerk in AUE
- 2013: Winnaar juryprijs van schrijfwedstrijd De Indische Bladzijde
- 2009: Tweede prijs LOVA/Marian Rens voor academische these
- 2008: Nominatie voor Unilever Research Awards
Externe link[bewerken | brontekst bewerken]
Officiële website https://www.uva.nl/profiel/v/o/r.s.vanvoorst/r.s.van-voorst.html
Bronnen, noten en/of referenties
|