Rob Jetten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rob Jetten
Rob Jetten in 2019
Algemene informatie
Volledige naam Rob Arnoldus Adrianus Jetten
Geboren 25 maart 1987
Geboorteplaats Veghel
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 23 maart 2017
Partij D66
Titulatuur MSc
Politieke functies
2008-2009 Landelijk voorzitter Jonge Democraten
2010-2017 Gemeenteraadslid in Nijmegen (fractievoorzitter)
2017-heden Lid Tweede Kamer
2018-2021 Fractievoorzitter in de Tweede Kamer
2021-heden waarnemend Fractievoorzitter in de Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Rob Arnoldus Adrianus Jetten (Veghel, 25 maart 1987) is een Nederlands politicus namens D66. In 2017 werd hij verkozen tot lid van de Tweede Kamer. Van 9 oktober 2018 tot 18 maart 2021 was hij fractievoorzitter.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jetten is opgegroeid in Uden en studeerde vervolgens bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Na een traject als managementtrainee bij ProRail werkte hij aldaar als adviseur en als regiomanager Bouwmanagement voor Noord- en Oost-Nederland.

Jetten is een kleinzoon van Noud Jetten die ooit betaald voetbal speelde voor Helmondia '55, de voorganger van het huidige Helmond Sport.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Jetten begon zijn politieke carrière als beleidsmedewerker voor de D66-fractie in de Eerste Kamer der Staten-Generaal en als voorzitter van de Jonge Democraten. Daarnaast was hij tussen 2010 en 2017 gemeenteraadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Nijmegen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 werd hij verkozen in het Nederlands parlement. Namens zijn fractie was hij woordvoerder klimaat, energie en gas, spoor, democratische vernieuwing en Economische Zaken. Jetten is mede-indiener van de Klimaatwet.

Van de als Tweede Kamerlid vertrokken partijgenoot Gerard Schouw nam hij de behandeling over van de tweede lezing van de initiatiefwet deconstitutionalisering benoeming commissaris van de Koning en burgemeester. Op 23 januari 2018 stemden 147 Tweede Kamerleden voor dit wetsvoorstel. Op 20 november dat jaar ging de Eerste Kamer in tweede aanleg akkoord met 57 tegen elf stemmen. Daarmee werd uit de Grondwet gehaald dat de Koning de commissaris van de Koning en de burgemeester benoemt; aldus zal het mogelijk worden deze aanstellingen op een andere manier in te vullen. Jetten pakte de poging van zijn partijgenoot Thom de Graaf in 2005 op een andere wijze aan door enkel een grondwetswijziging in plaats van direct de rol en positie in te vullen.

Op 9 oktober 2018 werd Jetten tot fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van D66 gekozen, waarmee hij Alexander Pechtold opvolgde. Hij werd unaniem door zijn fractie verkozen.[1] Als zodanig werd hij overigens niet automatisch de nieuwe partijleider. Daarover zou later beslist worden bij de kandidaatstelling voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Uiteindelijk ging Jetten de strijd om het partijleiderschap niet aan. Bij zijn benoeming was hij de jongste fractievoorzitter van D66 ooit.[2]

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Jetten is onder meer lid van de Trilateral Commission van de David Rockenfeller Fellows, sinds 10 april 2020.[3]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Jetten woont samen met zijn levenspartner.[4][5] Op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie in 2020 las hij in een Twitterbericht een aantal ontvangen haatberichten met betrekking tot zijn homoseksualiteit voor. Hij ontving naar eigen zeggen per dag tientallen van dit soort berichten. Mensen onder een schuilnaam scholden hem uit vanwege zijn seksuele geaardheid.[6] Jetten wilde daarmee laten zien dat deze internationale dag tegen homofobie echt nodig was.[7]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]