Rob Jetten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rob Jetten
Rob Jetten in 2019
Rob Jetten in 2019
Algemene informatie
Volledige naam Rob Arnoldus Adrianus Jetten
Geboren 25 maart 1987
Geboorteplaats Veghel
Functie Fractievoorzitter in de Tweede Kamer
Sinds 9 oktober 2018
Partij D66
Titulatuur MSc
Politieke functies
2008-2009 Landelijk voorzitter Jonge Democraten
2010-2017 Gemeenteraadslid in Nijmegen (fractievoorzitter)
2017-heden Lid Tweede Kamer
2018-heden Fractievoorzitter in de Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Rob Arnoldus Adrianus Jetten (Veghel, 25 maart 1987) is een Nederlands politicus namens D66. In 2017 werd hij verkozen tot lid van de Tweede Kamer. Op 9 oktober 2018 verkoos de D66-fractie hem tot opvolger van Alexander Pechtold als fractievoorzitter.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jetten is opgegroeid in Uden en studeerde vervolgens bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Na een traject als managementtrainee bij ProRail werkte hij aldaar als adviseur en als regiomanager Bouwmanagement voor Noord- en Oost-Nederland.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Jetten begon zijn politieke carrière als beleidsmedewerker voor de D66-fractie in de Eerste Kamer der Staten-Generaal en als voorzitter van de Jonge Democraten. Daarnaast was hij tussen 2010 en 2017 gemeenteraadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Nijmegen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 werd hij verkozen in het Nederlands parlement. Namens zijn fractie was hij woordvoerder klimaat, energie en gas, spoor, democratische vernieuwing en Economische Zaken. Jetten is mede-indiener van de Klimaatwet en de indiener van de initiatiefwet deconstitutionalisering benoeming commissaris van de Koning en burgemeester. Daarmee wordt uit de Grondwet gehaald dat de Koning de commissaris van de Koning en de burgemeester benoemt; aldus zal het mogelijk worden de aanstelling van de burgemeester aan een ander gremium toe te delen. Op 23 januari 2018 stemden 147 Tweede Kamerleden voor zijn wetsvoorstel. Op 13 november 2018 verdedigt Jetten zijn initiatiefwet in de Eerste Kamer waarmee hij de poging van zijn partijgenoot Thom de Graaf in 2005 op een andere wijze aanpakt door enkel een grondwetswijziging in plaats van direct de rol en positie in te vullen.

Op 9 oktober 2018 werd Jetten tot fractievoorzitter van de Tweede Kamerfractie van D66 gekozen, waarmee hij de in diskrediet geraakte Alexander Pechtold opvolgde. Hij werd unaniem door zijn fractie verkozen.[1] Als zodanig is hij overigens niet automatisch de nieuwe partijleider. Daarover wordt later beslist door de leden van D66 bij de kandidaatstelling voor de volgende Kamerverkiezingen; alle leden van D66 kunnen kandidaat gesteld worden. Na zijn benoeming werd Jetten in de media bekritiseerd om zijn leeftijd, bij zijn benoeming was hij de jongste fractievoorzitter van de democraten ooit.[2]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Jetten woont samen met zijn levenspartner Sjoerd van Gils (oud-voorzitter van D66 Rijk van Nijmegen) in het Gelderse Ubbergen.[3][4] Op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie in 2020 las hij in een Twitterbericht een aantal ontvangen haatberichten met betrekking tot zijn homoseksualiteit voor. Hij ontving per dag tientallen van dit soort berichten. Mensen onder een schuilnaam scholden hem uit voor onder meer 'kankerhomo', 'achterlijke flikker', 'stinkhomo' en 'pisnicht'.[5] Jetten wilde daarmee laten zien dat deze internationale dag tegen homofobie echt nodig was.[6]