Rob Touber

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rob Touber in 1968

Robert Jacobus Noordervliet (Amsterdam, 6 oktober 1936Hilversum, 18 april 1975) was een Nederlands televisieregisseur, die als artiestennaam de naam van zijn moeder aannam (Touber).

Als regisseur werkte Touber met allerlei sterren uit binnen- en buitenland zoals onder andere Adèle Bloemendaal, Gerard Cox, Boudewijn de Groot, Jenny Arean en Melina Mercouri. Met name Adèle Bloemendaal was Toubers muze. De door hem geregisseerde programma's speelden zich altijd af in een eigen wereld waarin opeens maquettes en marionetten konden opduiken, titels en teksten een eigen leven gingen leiden en waar smaak en wansmaak elkaar moeiteloos afwisselden.

Touber stond ook samen met Jaap van de Merwe aan de wieg van het televisieprogramma "'t Oproer kraait." In 1974 maakt hij met Gerard Reve "De Grote Gerard Reve Show", een personality-show rond de bekende schrijver, waarin uiterst rechtse uitspraken van Reve voorkomen. Het zorgde voor veel tumult.

Touber overleed in 1975 tijdens de opname van een Adèle Bloemendaal Show, aan een hartaanval. Hij was 38 jaar oud. Zijn vroege overlijden wordt toegeschreven aan een combinatie van pillengebruik (speed) en zeer hard werken.

In 2005 maakte regisseur Ruud van Gessel een documentaire over Rob Touber getiteld: Televisie, tot de dood erop volgt.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]