Rob Trip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rob Trip
Rob Trip in 2011
Rob Trip in 2011
Volledige naam Rob Trip
Geboren 9 maart 1960
Geboorteplaats Haarlem
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Presentator
Jaren actief 1984-heden
Bekend van NOS Journaal
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Rob Trip (Haarlem, 9 maart 1960) is een Nederlands radio- en televisiepresentator.

Levensloop[bewerken]

Trip, van katholieken huize,[1] studeerde politicologie voordat hij in 1984 ging werken bij Omroep Gelderland. Vier jaar later stapte hij over naar Veronica Nieuwsradio, waar Koos Postema en Jaap van Meekren zijn collega's waren. In 1995 werd hij een van de vaste presentatoren van het Radio 1 Journaal. Korte tijd later werd hij ook gevraagd voor het televisieprogramma NOVA, als opvolger van Charles Groenhuijsen. Nadat Trip in 2001 getroffen was door een herseninfarct, waarvan hij geheel herstelde, is hij zich gaan inzetten voor de Hersenstichting Nederland.

In 2002 kwam aan het dienstverband bij NOVA een abrupt einde. De kortstondig hoofdredacteur Rik Rensen wilde de drie presentatoren (Trip, Kees Driehuis en Margriet Vroomans) vervangen door Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk, een opzet die niet slaagde. Trips NOVA-contract werd overgenomen door het Radio 1 Journaal, waarvan hij sindsdien vier ochtenden per week de uitzending presenteerde, naast uitzendingen van NOS Actueel. Op 10 juli 2008 verliet hij het Radio 1 Journaal om tijd vrij te maken voor de productie en presentatie van De oorlog, negen documentaires van Ad van Liempt over de Tweede Wereldoorlog voor de NPS, die eind 2009 werden uitgezonden.[2] Voorts was hij in de jaren 1991-1995 en 2009-2010 presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen; sinds 2013 presenteert hij "het Oog" op woensdag in de weken waarin hij niet het achtuurjournaal presenteert (oneven weken).

Trip werkte tot januari 2010 mee aan het discussieprogramma Buitenhof op zondagen. Sindsdien presenteert hij als opvolger van Philip Freriks het NOS-achtuurjournaal: hij doet dit afwisselend met Annechien Steenhuizen. Van begin maart 2019 tot medio augustus van dat jaar moest Trip wegens ziekte zijn werkzaamheden onderbreken.[3][4]

Prijzen[bewerken]

Trip won in 1998 het Gouden Beeld in de categorie "Presentatie Informatie" en is tweemaal bekroond met de Marconi Award: in 2001 voor Radiostem van het Jaar en in 2008 voor Beste radiopresentator.