Rob Wijnberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rob Wijnberg
Rob Wijnberg bij TEDxRotterdam, 2011
Achtergrondinformatie
Geboren 11 augustus 1982
Geboorteplaats Winschoten, Groningen
Opleiding Filosofie
Beroep Columnist, journalist, filosoof en publicist
Functies
september 2010 - september 2012 Hoofdredacteur van nrc.next
sinds 30 september 2013 Hoofdredacteur van De Correspondent
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Rob Wijnberg (Winschoten, 11 augustus 1982) is een Nederlandse columnist, journalist, filosoof, publicist en hoofdredacteur van De Correspondent, een digitaal platform voor onderzoeksjournalistiek.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Rob Wijnberg is een van de twee zoons van de psycholoog, schrijver en columnist Jeffrey Wijnberg en de psychologe en beeldend kunstenares Tatiana Kratochvil. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, deed één jaar Toneelschool Amsterdam en vervolgde met filosofie aan de Universiteit van Amsterdam.

In 2001 begon zijn loopbaan in de journalistiek met een vaste column in De Telegraaf, waarin zijn vader eveneens jarenlang een column had over psychologie. In dit dagblad verzorgde Rob ook de rubriek 'Het schoolplein' op de jongerenpagina, waarvoor hij wekelijks middelbare scholieren over de actualiteit interviewde.

In 2005 verscheen zijn eerste essay in De Groene Amsterdammer, met de titel ‘Waarom het de jeugd niet meer kan boeiuh’. Dit essay werd vertaald in het Frans voor het opinieblad Courrier International en vormde met het vervolgessay 'Creality-tv' de opzet voor het politiek-maatschappelijke pamflet Boeiuh! Het stille protest van de jeugd (2007).

Sinds november 2007 schrijft hij wekelijks een filosofisch essay en een column in nrc.next en werd zo de jongste opinieredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next. Van september 2010 tot september 2012 was Wijnberg (de eerste) hoofdredacteur van nrc.next.[1]

In zijn boek In dubio (2008) onderzocht Wijnberg de aard en grenzen van meningsvrijheid. Hij betoogt dat vrijheid van meningsuiting eigenlijk een onmogelijke vrijheid is: een vrijheid die grenzen vereist, maar tegelijkertijd juist die grenzen verwerpt. Wijnberg verdedigt ieders recht van spreken, of het gaat om een oproep tot het verbieden van de Koran, een pleidooi voor de legalisering van pedofilie of het domweg uitschelden van een ambtenaar in functie: het vrije woord prevaleert. De vrijheid van meningsuiting is volgens hem meer dan slechts het recht om te beledigen; het is het recht om te twijfelen.

In 2013 organiseert hij een crowdfunding om een nieuw journalistiek platform op te richten, dat uiteindelijk De Correspondent wordt.[2] Eind 2013 werd Wijnberg uitgeroepen tot 'Journalist van het Jaar' door het vakblad Villamedia.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rob Wijnberg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.