Rob de Wijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rob de Wijk
Rob de Wijk.jpg
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Rob de Wijk
Geboortedatum 14 augustus 1954
Geboorteplaats Dordrecht
Nationaliteit Nederlandse
Werkzaamheden
Vakgebied Geschiedenis
Universiteit Universiteit Leiden
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Beroep Historicus
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Rob de Wijk (Dordrecht, 14 augustus 1954) is een Nederlandse geschiedkundige en deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken.

Loopbaan[bewerken]

De Wijk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1984 afstudeerde met de doctoraalscriptie Inflexible response? De invloed van de strategische nucleaire pariteit op het kernwapenbeleid. Hiervoor ontving hij de Huizinga-Kaegi-prijs en Röling-prijs. Hij promoveerde in 1989 op het proefschrift Flexibility in response? Attempts to construct a plausible strategy for NATO, 1959-1989.

De Wijk is vanaf 2003 directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), dat van 2007 een onderdeel vormde van het Instituut Clingendael. Hij was tussen 1999 en 2008 hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Nederlandse Defensie Academie te Breda. Van 2000 tot 2003 was hij ook directeur van het onderzoekscentrum van het RNMA. De Wijk was van 2000 tot 2013 verbonden aan de vakgroep politicologie Internationale Betrekkingen Universiteit Leiden. Begin 2013 ging hij over naar de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Sinds 2012 is hij directeur van The Hague Security Delta (HSD), een Nederlands veiligheidscluster van meer dan driehonderd bedrijven, overheden en kennisinstellingen, dat in 2018 in opspraak kwam vanwege vagelijke besteding van publieke gelden.[1]. Vanaf 2014 is De Wijk voorzitter van Holland Space Cluster. Hij is lid van de Strategic Advisors Group van de Atlantic Council in Washington en van de Senior Steering Group van het NATO Special Forces Headquarters in Mons. Daarnaast heeft hij adviesfuncties in binnen- en buitenland, waaronder voorzitter van de Denktank Nationale Veiligheid.

De Wijk is commentator op het gebied van veiligheidsvraagstukken en Europese integratie. Hij houdt als gastspreker voordrachten in het land en schrijft maandelijks voor het Energiepodium en wekelijks een column in Trouw.[2] Op 25 januari 2008 riep De Wijk in Trouw op om de meningsvrijheid van PVV-voorman Geert Wilders te beperken omdat Wilders de nationale veiligheid zou bedreigen met zijn voornemen om een film over de islam te maken.[3]

Hoewel vaak geraadpleegd, gaf De Wijk in mei 2017 aan niet meer als deskundige inzake terroristische aanslagen te willen optreden in de media.[4]

Publicaties[bewerken]

Externe link[bewerken]