Robbedoes en Kwabbernoot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robbedoes en Kwabbernoot
Spirou et Fantasio
Afbeelding in het Janson metrostation in Charleroi.
Land van oorsprong Vlag van België België
Oorspronkelijke taal Frans
Genre avonturenstrip, humoristische strip
Creatieteam
Bedenker(s) Rob-Vel
Schrijver(s) Rob-Vel, Jean Doisy, Jijé, André Franquin, Greg, Jean-Claude Fournier, Raoul Cauvin, Yves Chaland, Tome, Jean-David Morvan, Fabien Vehlmann, Yann
Tekenaar(s) Rob-Vel, Jijé, André Franquin, Jean Roba, Jean-Claude Fournier, Nic Broca, Yves Chaland, Janry, José Luis Munuera, Yoann
Publicatie
Uitgever Dupuis
Publicatie sinds 1938
Publicatiemedia striptijdschriften, stripalbums
Huidige status lopend
Eerste publicatie Groom au Moustic-Hôtel
Laatste publicatie De Marsupilami is woest
Portaal  Portaalicoon   Strip

Robbedoes en Kwabbernoot (Frans: Spirou et Fantasio) is een Belgische stripreeks rondom de twee gelijknamige hoofdpersonen, Robbedoes en Piet Kwabbernoot. De reeks werd gecreëerd door de Franse tekenaar Robert Velter (Rob-Vel) en later overgedragen aan respectievelijk Jijé (hij voegde Kwabbernoot toe) en André Franquin, onder wie de reeks pas echt succesvol werd.

Robbedoes en Kwabbernoot zijn twee reporters die met hun eekhoorn Spip allerlei avonturen beleven, waarbij ze veelal de strijd aanbinden met misdadigers. Ze zijn bevriend met de graaf van Rommelgem, een uitvinder. Ook krijgen ze in veel avonturen hulp van de marsupilami, een geel-zwart beestje dat uit het regenwoud komt. Veel verhalen uit de serie spelen zich geheel of gedeeltelijk af in de fictieve plaats Rommelgem.

In Nederland verscheen de strip in het stripweekblad Fix & Fox en de opvolger daarvan, TV2000. In die bladen had de strip de naam Pit en Piccolo. De marsupilami, die in de stripalbums naamloos is, heet hier Krokomootje.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Stripmuur in Brussel.

Het figuurtje Robbedoes werd ontwikkeld door Robert Velter en diende aanvankelijk om het stripweekblad Spirou-Robbedoes een gezicht te geven, zodat het blad een levendige persoonlijkheid zou krijgen voor de jonge lezertjes.

Oorspronkelijk was Robbedoes een piccolo. Die job kon door jongens worden uitgevoerd, waardoor de identificatie van het beoogde jonge lezerspubliek met het personage gemakkelijker moest worden. Robbedoes beoefende de job echter niet lang, maar hield er wel het rode kostuum met goudkleurige knopen aan over. Velter gaf Robbedoes de eekhoorn Spip als metgezel.

Velters vrouw tekende de strip tijdens de eerste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Rob-Vel was in deze tijd namelijk opgeroepen voor het Franse leger. Tijdens de oorlog maakte ook Jijé al even een verhaal over Robbedoes.

In 1943 besloot Rob-Vel afstand te doen van zijn personage, omdat het door de Tweede Wereldoorlog moeilijk werd telkens platen te versturen tussen Frankrijk en België. Jijé introduceerde Kwabbernoot, een personage bedacht door toenmalig hoofdredacteur Jean Doisy. Doisy had Kwabbernoot bedacht voor een poppentheater dat Robbedoes in de aandacht moest houden tijdens het publicatieverbod van het weekblad tijdens de oorlog.

Sindsdien heet de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot. In de reeks Guust (die draait om Guust Flater) van Franquin dook Robbedoes ook af en toe op, maar het was vooral Kwabbernoot die met Guust te maken had. De zelfzekere avonturier Robbedoes paste minder als slachtoffer van Guust dan de meer klungelende Kwabbernoot. Door het contrast met Guust werd de rol van Kwabbernoot in Robbedoes en Kwabbernoot gaandeweg wat serieuzer.

In 1947 nam Franquin over, na door Jijé al een paar keer te hebben mogen proberen. Hij introduceerde massa's bekende figuren, waaronder de Marsupilami, de graaf van Rommelgem, de journaliste IJzerlijm, Kwabbernoots neef Wiebeling en de schurk Zwendel.

Roba werkte samen met Franquin toen het voor Franquin te zwaar werd. Franquin maakte ook dankbaar gebruik van scenarioschrijver Greg, die daar ook erkenning voor kreeg, toen uitzonderlijk.

In 1968 besloot Franquin dat hij meer tijd wilde maken voor personages die hij zelf had gecreëerd, zoals Guust Flater. Fournier nam hier over. Fournier introduceerde de internationale schurkenbende De Driehoek, maar had wat moeite met vernieuwen. Hij moest dan ook de grote erfenis van Franquin overnemen. Van de figuren geïntroduceerd door Fournier blijft geen enkele over in de huidige albums.

Eind jaren 70 werd Fournier bedankt voor bewezen diensten. Nic Broca en Dupuis' huisscenarist Cauvin namen over. Het duo kreeg de opdracht Robbedoes en Kwabbernoot met een propere lei te beginnen: alleen Robbedoes, Kwabbernoot, Spip en de inwoners van Rommelgem mochten worden overgenomen. Nic Broca tekende slechts drie albums, en maakte er meer een kinderstrip van, terwijl het sinds Jijé ook door tieners graag werd gelezen.

Logo in het Frans ten tijde van auteurs Tome en Janry

Tussendoor maakte ook Yves Chaland een verhaal dat zich afspeelt in de jaren van de Robbedoes en Kwabbernoot van Jijé en de beginnende Franquin. Daarnaast kwamen ook het duo Tome en Janry op de proppen met hun eigen versie, die verdergaat op het werk van Fournier en Franquin, met een stijl die hard aanleunt bij die van Franquin in de jaren 50. De uitgever vond dat de held van het blad meer aan bod moest komen, dus waren meer tekenaars nodig. Deze beslissing werd al snel teruggeroepen omdat er gemeend werd dat de lezers met al die verschillende tekenaars niet meer zouden kunnen volgen. Tome en Janry werden vanaf dan de enige auteurs.

Tome en Janry hebben sinds Franquin de meeste indruk nagelaten. Zij slaagden erin de reeks weer bijdetijds te maken. Ze zochten zelfs hun inspiratie in de kindertijd van Robbedoes in de reeks De Kleine Robbe, die soms terugkeert naar de vroegste peutertijd. In hun laatste Robbedoesalbum (Als in een droom, nr. 46) werd de tekenstijl wat aangepast. Een volgend verhaal van hun hand (Zwendel in Cuba) bleef onafgewerkt.[1] Ze stopten echter met de reeks en concentreerden zich op De Kleine Robbe, dat ondertussen een groter verkoopsucces is geworden dan de eigenlijke reeks Robbedoes en Kwabbernoot. Nadat ze zich volledig op De Kleine Robbe hadden gestort, bleef er een grote leegte achter. Er verschenen een tijdlang geen nieuwe verhalen.

Sinds 2004 namen Jean-David Morvan en José Luis Munuera respectievelijk de scenario's en de tekeningen voor hun rekening, en losten daarmee Tome en Janry af. Uit hun eerste Robbedoesalbum (nr. 47, Parijs onder de Seine) blijkt dat de twee hun held voornamelijk de 21e eeuw willen binnen loodsen. Dit doen ze door inspirerende, en groots opgezette scenario's die door Munuera opgetekend worden in kleurrijke, gedetailleerde en bijzonder levendige platen, met een Manga-inslag. In hun derde album, Robbedoes en Kwabbernoot in Tokio (nr. 49) wordt de Manga-inspiratie nog duidelijker. Hun meest recente album, Terug naar Z (nr. 50) volgt de tekenstijl, maar biedt tegelijkertijd een reis door het verleden van Robbedoes. Nog voor het verschijnen van dit album werd al duidelijk dat ook dit duo wegens tegenvallende verkoopcijfers vervangen zou worden. Hun opvolgers werden tekenaar Yoann Chivard (Yoann) en scenarioschrijver Fabien Vehlmann.

Personages[bewerken | bron bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken | bron bewerken]

Robbedoes
Een actieve jongeman die ooit als piccolo werkte, en tegenwoordig als journalist. Het piccolopak bleef hij nog enige tijd dragen. Tome en Janry lieten bij hun intrede dit pak achterwege en Robbedoes droeg vanaf Virus (nr.33) een gewone rode jas. De broek en het kenmerkend hoedje bleven echter wel. Robbedoes is slim, inventief en erg serieus. Hij is ook een verstokte vrijgezel.
Muurschildering van de Marsupilami, in Düsseldorf.
Kwabbernoot
De onafscheidelijke metgezel van Robbedoes. Ze wonen samen met de eekhoorn Spip. Kwabbernoot is wat ouder en voorzichtiger, maar tegelijk veel onhandiger en opvliegender dan Robbedoes. Dat zorgt soms voor problemen.
Spip
Een eekhoorn die het vaste huisdier is van Robbedoes. Tijdens de verhalen leidt hij min of meer een eigen leventje. Hij zorgt vaak voor komische voetnootjes en is soms de reddende engel. In de vroegere verhalen deed hij vaak heel stoer, in latere verhalen komt hij wat banger over. Als zijn vrienden echter bedreigd worden, bijt hij moedig van zich af.
De Marsupilami
Een zeldzaam dier uit de oerwouden van Palombië. Hij heeft een gele vacht met zwarte vlekken en een extreem lange staart die hij kan gebruiken om dingen mee vast te pakken of klappen mee uit te delen. Intelligent, speels en vriendelijk, heeft kenmerken van een amfibie, eet o.a. piranha's en mieren, kan buikspreken en heeft vast nog veel niet ontdekte talenten. Als hij kwaad wordt, kan hij iedere tegenstander aan. Bedacht door Franquin (De erfgenamen, nr.4), die ook het alleenrecht op Marsupilami opeiste. Toen Fournier de reeks overnam, tekende Franquin voor hem nog enkele malen de Marsupilami. De Marsupilami kreeg later zijn eigen stripserie. Franquins erfgenamen stonden toe dat hij eenmalig terugkwam in het 55ste album van Robbedoes en Kwabbernoot, waarin wordt uitgelegd waarom het dier een hele lange tijd niet meer in de strips voorkwam.

Vaak terugkerende nevenpersonages[bewerken | bron bewerken]

Afbeelding van de graaf van Rommelgem in het Janson metrostation (Charleroi)
De graaf van Rommelgem
De graaf is een briljante wetenschapper die in zijn kasteel in het dorpje Rommelgem woont. Vooral bekend om zijn passie voor paddenstoelen. Het tweetal is goed bevriend met de graaf en is vaak betrokken bij zijn experimenten. Vaak zijn de uitvindingen van de graaf van bijzonder nut bij de problemen die Robbedoes en Kwabbernoot moeten overwinnen, al zorgen de experimenten ook vaak voor onrust in het dorp. Zijn volledige naam is Pancratius Edelhart Ladislas Philippus graaf van Rommelgem. Bedacht door Franquin.
IJzerlijm
Een jonge blonde journaliste die het tweetal weleens tegenkomt in hun werk. Vaak weet ze de primeurs van Kwabbernoot af te snoepen. In het laatste album van Tome & Janry (Als in een droom, nr.46) wordt haar personage verder uitgediept als goede vriendin van Robbedoes. Hoewel ze in eerdere verhalen Jessica wordt genoemd, blijkt haar voornaam hier Sofie te zijn.
Zwendel
Eveneens een briljante geleerde, bedacht door Franquin. Hij houdt er een eigen ideale wereld op na met beroemde steden als Zwendelburg, Bad Zwendel en Zwendeldam. Hij ontvoerde mannen en vormde ze om tot willoze slaven die in hightech bases wonen. Hij trachtte eerst de wereld te veroveren met zijn zwendelstraal, hetgeen voorkomen werd door de graaf. Later bekeerde hij zich tot het 'goede', maar dat weerhield Wiebeling er niet van hem te gebruiken middels misleiding.
Wiebeling
De neef van Kwabbernoot, die de twee hoofdpersonen vaak het leven zuur maakt. Bedacht door Franquin (Robbedoes en de erfgenamen), werd hij verder ingezet door Fournier en ook Tome & Janry.
Itoh Kata
Japanse wetenschapper met specialiteit in paddenstoelen. Hij werkt vaak samen met de graaf van Rommelgem. Geïntroduceerd door Fournier.
Burgemeester van Rommelgem
Bekijkt met argusogen wat er op het landgoed van de graaf gebeurt. Hij geeft vaak lange redevoeringen waarin hij allerlei uitdrukkingen door elkaar draait.
Ororea
Alleen aanwezig in de episodes van Fournier. Ze is een exotische vriendin van het duo, die ze ontmoeten in een avontuur aan de andere kant van de wereld. De inboorlingendochter blijkt echter ook in Europa te werken. Kwabbernoot kan zijn verliefdheid voor haar dan maar moeilijk onderdrukken.
De Driehoek
Alleen aanwezig in de episodes van Fournier. Het is een criminele organisatie die projecten heeft waarbij Robbedoes en Kwabbernoot vaak betrokken raken. De Driehoek is geïnspireerd door SPECTRE uit de James Bondfilms. De Driehoek heeft een duistere leider (die later onthuld wordt) en een hiërarchie met nummers.
Miss Flanner
Een excentrieke, buitensporig rijke en geniale vrouw, die niet lang meer te leven heeft. Ze stelt haar eigen smaak boven die van anderen. Ze is een jeugdvriendin van zowel de graaf als Zwendel.

Albums[bewerken | bron bewerken]

Reguliere reeks[bewerken | bron bewerken]

Door Franquin[bewerken | bron bewerken]

 • 1. 4 avonturen van Robbedoes (... en Kwabbernoot) (1950/1966)
 • 2. Er is een tovenaar in Rommelgem (1951)
 • 3. De zwarte hoeden (en 3 verdere avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot) (1952)
 • 4. Robbedoes en de erfgenamen (1953)
 • 5. De roof van de Marsupilami (1954)
 • 6. De hoorn van de neushoorn (1955)
 • 7. De dictator en de padde(n)stoel (1956)
 • 8. Pas op, Kwabbernoot! (1956)
 • 9. Het schuilhol van het zeemonster (1956)
 • 10. Het masker der stilte (1958)
 • 11. De gorilla heeft het gedaan (1959)
 • 12. Het nest van de Marsupilami's (1960)
 • 13. De bezoeker uit de oertijd (1960)
 • 14. De gevangene van Boeddha (1961)
 • 15. "Z" van Zwendel (1961)
 • 16. De schaduw van "Z" (1962)
 • 17. Robbedoes en de bobbelmannen (1965)
 • 18. QRN op Bretzelburg (1966)
 • 19. Hommeles in Rommelgem (1969)
 • 24. Tembo Taboe (en nog andere fratsen van de Marsupilami) (1974)

Door Fournier[bewerken | bron bewerken]

 • 20. De Goudmaker (1970)
 • 21. Klontjes voor Doebie (1971)
 • 22. Het fopklooster (1972)
 • 23. Tora-Torapa (1973)
 • 25. De amulet van Niokolo-Koba (1974)
 • 26. Cider voor de sterren (1975)
 • 27. De doodsman (1977)
 • 28. Kodo, de tiran (1979)
 • 29. Geld, smiechten en smokkel (1980)

Door Nic Broca en Cauvin[bewerken | bron bewerken]

 • 30. De koudegordel (1983)
 • 31. De zwarte doos (1983)
 • 32. De stiltemakers (1984)

Door Tome en Janry[bewerken | bron bewerken]

 • 33. Virus (1984)
 • 34. Avontuur in Australië (1985)
 • 35. Malle Marilyn (1985)
 • 36. De komeet van de tijd (1986)
 • 37. De terugkeer van Z (1986)
 • 38. De jeugd van Robbedoes (1987)
 • 39. Robbedoes in New York (1987)
 • 40. Paniek in Khoudistan (1988)
 • 41. De vallei der bannelingen (1989)
 • 42. Robbedoes in Moskou (1990)
 • 43. Vito Fiasco (1991)
 • 44. De zwarte straal (1993)
 • 45. Luna fatale (1995)
 • 46. Als in een droom (1998)

Door Morvan en Munuera[bewerken | bron bewerken]

 • 47. Parijs onder de Seine (2004)
 • 48. De man die niet wil sterven (2005)
 • 49. Robbedoes en Kwabbernoot in Tokio (2006)

Door Morvan en Yann en Munuera[bewerken | bron bewerken]

 • 50. Terug naar Z (2008)

Door Yoann en Vehlmann[bewerken | bron bewerken]

Andere reeksen[bewerken | bron bewerken]

Buiten reeks[bewerken | bron bewerken]

Uitgever Dupuis startte in 1976 een reeks jeugdzonden waarvan de eerste twee albums de eerste verhalen van André Franquin voor de reeks Robbedoes en Kwabbernoot bevatten. De twee albums werden later opnieuw uitgegeven als een eigen buiten reeks van de reeks Robbedoes en Kwabbernoot. De kaften van de albums kregen hiervoor ook een licht aangepaste kaft. Voor de 65ste verjaardag van Robbedoes werden aan deze reeks twee albums toegevoegd. Deze bevatten niet eerder in album verschenen werk van alle auteurs van de reeks. De albums verschenen alleen in het Frans. In 2017 werd daar nog een album aan toegevoegd met korte verhalen van Yoann en Vehlmann die niet eerder in album verschenen.

 1. De erfenis
 2. Radar de robot
 3. La Voix sans maître (et 5 autres aventures)
 4. Fantasio et le fantôme (et 4 autres aventures)
 5. Les Folles Aventures de Spirou (+ Spip Magazine 1 bij de eerste uitgave)

Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot door ...[bewerken | bron bewerken]

'Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot door ...' is een nevenreeks waarin verschillende scenaristen, tekenaars, inkleurders, designers et cetera een eigen creatieve interpretatie van Robbedoes en Kwabbernoot mogen uitwerken.

 1. Versteende reuzen, door Yoann en Fabien Vehlmann
 2. Het moeras van de tijd, door Frank le Gall
 3. Het graf van de Rommelgems, door Fabrice Tarrin en Yann
 4. Het dagboek van een fantast, door Emile Bravo
 5. Piccolo in veldgroen, door Olivier Schwartz en Yann
 6. Paniek op de Atlantische Oceaan, door Fabrice Parme en Lewis Trondheim
 7. De luipaardvrouw, door Schwartz en Yann
 8. Pas op, Robbedoes!, door Toldac, Mayko en Téhem
 9. Kwabbernoot gaat trouwen, door Benoît Feroumont
 10. Het licht van Borneo, door Frank Pé en Zidrou
 11. De meester van de zwarte hosties, door Schwartz en Yann, deel 2 van De luipaardvrouw (album 7)
 12. Tulpen uit Istanboel, door Hanco Kolk
 13. Ze noemden hem rooie, door Yves Sente en Laurent Verron
 14. Stichting Z, door Denis-Pierre Filippi en Fabrice Lebeault
 15. Hoop in bange dagen (deel 1), door Emile Bravo
 16. Hoop in bange dagen (deel 2), door Emile Bravo
 17. Robbedoes bij de Sovjets, door Fabrice Tarrin & Fred Neidhardt
 18. Pacific Palace, door Christian Durieux
 19. Robbedoes in Berlijn, door Flix

Mademoiselle J.[bewerken | bron bewerken]

Het one-shot Ze noemden hem rooie in Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot door ... werd later het eerste deel van de nieuwe reeks Mademoiselle J.[2] Het zijn losse verhalen met hetzelfde hoofdpersonage, die zich steeds in een andere periode afspelen. Het verhaal begint in 1929 en schuift steeds ongeveer tien jaar op. De reeks is bedoeld te eindigen rond 1990. De verhalen worden geschreven door Yves Sente en getekend door Laurent Verron.[3][4]

 1. 1929 - Ze noemden hem rooie (2017)
 2. 1938 - Ik zal nooit trouwen (2021)

Robbedoes special[bewerken | bron bewerken]

Robbedoes special is een zijreeks die werd opgestart door tekenaar Charel Cambré en scenarist Marc Legendre, die eerder al hadden samengewerkt voor de Suske en Wiske-spin-off Amoras. Uniek aan deze reeks is dat het een Vlaams project is; de reeks verschijnt ook enkel in het Nederlands. De strips worden wel uitgegeven onder de naam van uitgeverij Dupuis. In tegenstelling tot de verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot door ... vormt dit een eigen stripreeks.

Robbedoes special is geen remake van de oorspronkelijke reeks, maar profileert zichzelf als familiestrip. De verhalen bevatten de klassieke personages en spelen zich af in de jaren 60 van de 20e eeuw, een periode die door de auteurs zelf als de gouden jaren van Robbedoes gezien wordt. Franquin, die de reeks in deze periode tekende, heeft een cameo in het eerste album.

Het eerste album, Happy family, verscheen op 31 mei 2017. Er volgden daarna nog twee albums. Er was een optie voor nog drie albums, maar de auteurs besloten er niet mee verder te gaan.

 1. Happy family (2017)
 2. Het plan van Wiebeling (2017)
 3. De wolfman (2018)

Deze zijreeks werd in 2018 gebruikt voor de jaarlijkse stickeractie van Rode Kruis-Vlaanderen.[5] Datzelfde jaar werd er voor de actie Rode Neuzen Dag een speciaal album onder de titel Rode neuzen op de markt gebracht. Presentatrice An Lemmens kreeg daarin een rol.[6]

Spin-offs[bewerken | bron bewerken]

De Kleine Robbe[bewerken | bron bewerken]
Zie De Kleine Robbe voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Zwendel[bewerken | bron bewerken]

In 2017 startte Munuera, eerder auteur van de hoofdreeks, een spin-offreeks van Robbedoes en Kwabbernoot over Zwendel. Robbedoes en Kwabbernoot zijn hierin afwezig. De vertaling van het eerste album volgde in 2018.

 1. De dochter van Z (2018)
 2. De leerling-slechterik (2018)
 3. Lady Z (2019)
Rommelgem[bewerken | bron bewerken]

In 2019 startte de reeks Rommelgem, geschreven door het auteursduo Béka en getekend door Etien David. De reeks gaat over de jonge jaren van de graaf van Rommelgem. Robbedoes en Kwabbernoot doen hier niet in mee. Het eerste verhaal speelt zich af ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, waarin de graaf Groot-Brittannië en meer in het bijzonder Alan Turing helpt de code van het Enigma-apparaat te kraken.

 1. Enigma (2019)
 2. Patiënt A (2021)
Supergroom[bewerken | bron bewerken]

In 2020 startte de reeks Supergroom, geschreven door Vehlmann en getekend door Yoann. Zij maken samen ook de hoofdreeks van Robbedoes en Kwabbernoot, die hierdoor tijdelijk gepauzeerd is. In deze reeks verkleedt Robbedoes zich als een superheld.

 1. Superheld tegen wil en dank (2020)

Dossier[bewerken | bron bewerken]

Sinds 2012 geeft Dupuis kortere verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin die verschenen als tweede verhaal in een album uit de reguliere reeks ook apart uit. De albums zijn voorzien van een dossier geschreven door José-Louis Bocquet en Serge Honorez, minder bekende illustraties en originele tekeningen.

Integrales[bewerken | bron bewerken]

In 2016 startte bij Dupuis een integrale reeks van elf albums met de verhalen van André Franquin, die al diens verhalen uit de reguliere reeks bundelt. Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin is een vertaling van een uitgave voor Le Soir uit 2013. Elk album is voorzien van een kort dossier geschreven door het koppel Bertrand en Christelle Pissavy-Yvernault. Naast elkaar vormen de albums op de zijkant de figuur Robbedoes, zoals die ook op de voorkant van al deze albums te zien is. De eerste acht albums bevatten de lange verhalen, de laatste drie de korte.

 1. Er is een tovenaar in RommelgemRobbedoes en de erfgenamen
 2. De roof van de MarsupilamiDe hoorn van de neushoorn
 3. De dictator en de paddenstoelPas op, Kwabbernoot!
 4. Het schuilhol van het zeemonsterHet masker der stilte
 5. De gorilla heeft het gedaanEen rustige vakantieHet nest van de Marsupilami'sBoeven op de kermis
 6. De bezoeker uit de oertijdDe gevangene van BoeddhaDe graaf is verstrooid
 7. Z van ZwendelDe schaduw van Z
 8. QRN op BretzelburgHommeles in Rommelgem
 9. De tankRobbedoes en het geprefabriceerde huisDe erfenisRobbedoes en de plannen van de robotRadar de robotRobbedoes, bokser
 10. Robbedoes te paardRobbedoes bij de pygmeeënDe zwarte hoedenMysterie aan de grensDe Super QuickKwabbernoot en de sifonflesKwabbernoot en de telegeleide rolschaatsenDe kreeftRobbedoes en de bobbelmannen
 11. De miniatuurtjesTembo taboeFratsen van de MarsupilamiDe Bravo BrothersDe Marsupilami zet de stad op steltenKerstmis van een herrieschopperLaat de roodborstjes met rust

In 2018 verscheen er een integrale uitgave met daarin de Robbedoesstrips getekend door Rob-Vel. Het is geen reeks, maar alle verhalen zitten met een dossier in één album. De integrale is een vertaling van de Franse editie uit 2013, die weliswaar deels gebruikmaakt van scans die Stripspeciaalzaak.be kon leveren, die van betere kwaliteit zijn dan de Franse. Op die website verscheen eerder naar aanleiding van het 80-jarige bestaan van het weekblad Spirou/Robbedoes het dossier "80 jaar Robbedoes" met dit materiaal, dat Ballon Media – die de Nederlandse versies van Dupuisalbums uitgeeft – het idee gaf voor de vertaling.[7] De integrale bevat ook 27 gags die nog niet in het Nederlands verschenen. De Nederlandse uitgave Robbedoes verscheen pas enkele weken later na de Franstalige uitgave Robbedoes. Deze 27 gags verschenen dus in de Franstalige uitgave toen er nog geen Nederlandstalige uitgave was. Naast de verhalen die tussen 1938 en 1943 in Spirou/Robbedoes verschenen, bevat de integrale ook een kort verhaal uit 1970 getekend door Rob-Vel op scenario van Raoul Cauvin.

 • Robbedoes door Rob-Vel: De integrale 1938-1943

Andere[bewerken | bron bewerken]

Verfilmingen[bewerken | bron bewerken]

De stripreeks kent twee afgeleide tekenfilmseries. De eerste serie, getiteld Robbedoes, stamt uit het begin van de jaren 90. De tweede serie kwam uit in 2006. Beide series zijn op Nederland 3 en Ketnet uitgezonden.

Ketnet zond de tweede reeks uit van 5 september 2007 tot en met 30 juni 2016 met de volgende Nederlandse stemmen.[8][9]

De liveactionfilm Les Aventures de Spirou et Fantasio kwam uit in 2018. Het scenario werd bedacht door Juliette Sales en Fabien Suarez, Alexandre Coffre staat in voor de regie. De opnames, in Frankrijk en Marokko, begonnen in januari 2017. Thomas Solivères (Robbedoes), Alex Lutz (Kwabbernoot), Ramzy Bédia (Zwendel), Christian Clavier (de graaf van Rommelgem) en Géraldine Nakache (IJzerlijm) zijn enkele van de acteurs die meespelen.[10][11][12]

In het straatbeeld[bewerken | bron bewerken]

Stripmuren[bewerken | bron bewerken]

Stripmuur van Robbedoes in Middelkerke-Westende

Brussel[bewerken | bron bewerken]

In 2014 werd een zogeheten stripmuur in Brussel aan de reeks gewijd. Graffitikunstenaar Urbana (Nicolas Morreel) plaatste de tekening van Yoann op een muur in de Onze-Lieve-Vrouw van Gratiestraat.[13] Enkele auteurs van de reeks – Rob-Vel, Jijé, Franquin, Fournier, Broca, Tome & Janry en Yann – zijn in de tekening verwerkt. Een aapje verwijst naar het aapje van de fontein in de straat.[14] In 2015 werd er een tweede muur aan Robbedoes en Kwabbernoot gewijd. Een tekening van Schwartz & Yann van verhaal Robbedoes en de luipaardvrouw is te zien in de Elsensesteenweg 227A in Elsene.[15]

Middelkerke (Westende)[bewerken | bron bewerken]

In september 2016 werd een stripmuur van Robbedoes en Kwabbernoot onthuld in Middelkerke, dat sinds 1985 een stripfestival heeft. Het is de eerste stripmuur van Middelkerke. De tekening werd door de Nederlandse stripauteur Hanco Kolk ontworpen. Kolk is de tekenaar van een verhaal in de reeks "Een verhaal van Robbedoes en Kwabbernoot door ..." dat in 2017 uitgebracht wordt. Art Mural vzw bracht de tekening met de hand aan op de gevel.[16]

Standbeelden[bewerken | bron bewerken]

Robbedoes en Spip zijn als standbeeld te zien in de reeks in Middelkerke (2004) en nabij het station Charleroi-Zuid (2018).[17][18][19] Ook in Charleroi staat op een rondpunt (waar de Boulevard Paul Janson, Boulevard Pierre Mayence en Boulevard Zoé Drion samenkomen) een standbeeld van Robbedoes, Spip en Kwabbernoot (1991).[20][21]

Externe links[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Spirou et Fantasio van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.