Robbert Dijkgraaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robbert Dijkgraaf
Robbert Dijkgraaf (2016)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Robertus Henricus Dijkgraaf
Geboortedatum 24 januari 1960
Geboorteplaats Ridderkerk
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Theoretische natuurkunde
Bekend van Witten-Dijkgraaf-Verlinde-Verlinde-vergelijkingen
Dijkgraaf-Witten-invarianten
Promotor Gerard 't Hooft
Alma mater Universiteit Utrecht
Instituten Institute for Advanced Study
Belangrijke prijzen Spinozapremie (2003)
Comeniusprijs (2012)
Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2012)
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie
Robbert Dijkgraaf krijgt de draagtekens van de Orde van de Nederlandse Leeuw door minister-president Rutte opgespeld.

Robertus Henricus (Robbert) Dijkgraaf (Ridderkerk, 24 januari 1960) is een universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn vakgebied is de theoretische natuurkunde. Hij is sinds 2012 directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dijkgraaf studeerde, na zijn middelbareschooltijd op het Erasmiaans Gymnasium, van 1978 tot 1982 natuurkunde aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Na cum laude zijn kandidaatsexamen behaald te hebben, brak hij zijn studie af omdat deze hem niet voldoende uitdaagde. Na een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie hervatte hij zijn studie natuurkunde, die hij in 1986 cum laude afrondde met het behalen van zijn doctoraalexamen. Reeds in 1989 promoveerde hij, wederom cum laude, bij de latere Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft op het proefschrift A Geometrical Approach to Two Dimensional Conformal Field Theory.

Van 1989-1992 deed Dijkgraaf onderzoek aan de Princeton-universiteit en het in Princeton gevestigde Institute for Advanced Study (IAS). Hierna keerde hij terug naar Nederland om aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hoogleraar mathematische fysica te worden. Dijkgraaf is aan de UvA verbonden aan twee onderzoeksinstituten: aan het Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde en het Instituut voor Theoretische Fysica.

Het onderzoeksveld van Dijkgraaf bestrijkt de snaartheorie, kwantumgravitatie en andere onderwerpen op het snijvlak van wiskunde en deeltjesfysica. In de snaartheorie zijn twee wiskundige concepten mede naar hem genoemd: met Edward Witten de Dijkgraaf-Witten-invarianten en met Erik en Herman Verlinde de Witten-Dijkgraaf-Verlinde-Verlinde-vergelijkingen.

In 2003 ontving Dijkgraaf de Spinozapremie voor zijn wetenschappelijk werk. Hij was daarmee de eerste Spinozalaureaat met een andere Spinozalaureaat (1995), Gerard 't Hooft, als leermeester. Dijkgraaf was van 19 mei 2008 tot 5 juni 2012 president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen[1] en is tevens lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Dijkgraaf was lid van het in 2010 opgeheven innovatieplatform.

Dijkgraaf ontving op 24 maart van 2012 de eerste Comeniusprijs.[2] Op 5 juni 2012 werd hij tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd.[3][4] Hij kreeg de bijbehorende draagtekens opgespeld door premier Rutte. Sinds 1 juli 2012 is hij directeur van het Institute for Advanced Study te Princeton. Hans Clevers volgde hem als president van de KNAW op.

Op 30 april 2013 bekleedde Robbert Dijkgraaf het ambt van heraut van Wapenen en mocht hij op de Dam in Amsterdam voor de Nieuwe Kerk verkondingen dat koning Willem-Alexander was ingehuldigd.[5]

Hij is getrouwd met schrijfster Pia de Jong en heeft met haar drie kinderen.

Colleges[bewerken | brontekst bewerken]

Dijkgraaf is zeer actief in het populariseren van wetenschap. Hij is columnist voor NRC Handelsblad en Folia, was redacteur van de Academische Boekengids, medewerker bij het televisieprogramma Hoe?Zo! en was te gast in Zomergasten van de VPRO.

Dijkgraaf was een veel geziene gast in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Hij gaf tussen 2012 en 2017 in de Westergasfabriek in Amsterdam voor het programma DWDD University over zijn vakgebied zeven verschillende colleges, die live werden uitgezonden.

Hij presenteerde in 2017 voor de VPRO zijn eigen Nederlandse documentaire-serie 'The mind of the universe', 10 uitzendingen met interviews met in de wereld vooraanstaande wetenschappers.

Nevenfuncties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]