Robbert Dijkgraaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Robbert Dijkgraaf
Robbert Dijkgraaf op de Harvard-universiteit
Robbert Dijkgraaf op de Harvard-universiteit
Algemene informatie
Volledige naam Robertus Henricus (Robbert) Dijkgraaf
Geboren Ridderkerk, 24 januari 1960
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep Directeur Institute for Advanced Study
Portaal  Portaalicoon   Wetenschap & Technologie
Robbert Dijkgraaf krijgt de versierselen opgespeld door minister-president Rutte nadat hij benoemd is tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Robertus Henricus (Robbert) Dijkgraaf (Ridderkerk, 24 januari 1960) is een Nederlands wiskundige, theoretisch natuurkundige en universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Biografie[bewerken]

Dijkgraaf studeerde, na zijn middelbareschooltijd op het Erasmiaans Gymnasium, van 1978 tot 1982 natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na cum laude zijn kandidaatsexamen behaald te hebben, brak hij zijn studie af omdat deze hem niet voldoende uitdaagde. Na een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie hervatte hij zijn studie natuurkunde, die hij in 1986 cum laude afrondde met het behalen van zijn doctoraalexamen. Reeds in 1989 promoveerde hij, wederom cum laude, bij de latere Nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft op het proefschrift A Geometrical Approach to Two Dimensional Conformal Field Theory.

Van 1989-1992 deed Dijkgraaf onderzoek aan Princeton University en het in Princeton gevestigde Institute for Advanced Study (IAS). Hierna keerde hij terug naar Nederland om aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) hoogleraar mathematische fysica te worden. Dijkgraaf is aan de UvA verbonden aan het Korteweg-de Vries Instituut voor Wiskunde en het Instituut voor Theoretische Fysica.

Het onderzoeksveld van Dijkgraaf bestrijkt snaartheorie, kwantumzwaartekracht en (andere) onderwerpen op het snijvlak van wiskunde en deeltjesfysica. In de snaartheorie zijn twee wiskundige concepten, de Dijkgraaf-Witten-invarianten en de Witten-Dijkgraaf-Verlinde-Verlinde-vergelijkingen mede naar hem genoemd.

In 2003 ontving Dijkgraaf de Spinozapremie voor zijn wetenschappelijk werk. Hij was daarmee de eerste Spinozalaureaat met een andere Spinozalaureaat (1995), Gerard 't Hooft, als leermeester. Dijkgraaf was van 19 mei 2008 tot 5 juni 2012 president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen[1] en is tevens lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Dijkgraaf was lid van het in 2010 opgeheven innovatieplatform.

Vanaf 1 juli 2012 is Dijkgraaf directeur van het Institute for Advanced Study te Princeton.[2][3] Als president van de KNAW werd hij opgevolgd door Hans Clevers. Op 5 juni 2012 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.[4][5] Hij kreeg de bijbehorende versierselen opgespeld door premier Mark Rutte. Op 24 maart van 2012 ontving hij de eerste Comeniusprijs.[6]

Op 30 april 2013 bekleedde Robbert Dijkgraaf het ambt van Wapenheraut en mocht hij op de Dam in Amsterdam voor de Nieuwe Kerk verkondingen dat Koning Willem-Alexander was ingehuldigd.[7]

Hij is getrouwd met schrijfster Pia de Jong en heeft met haar drie kinderen.

Live colleges[bewerken]

Dijkgraaf is ook zeer actief in het populariseren van wetenschap. Hij is columnist voor NRC Handelsblad en Folia, was redacteur van de Academische Boekengids, medewerker bij het televisieprogramma Hoe?Zo! en was te gast in Zomergasten van de VPRO. Dijkgraaf was een veel geziene gast in het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Hij gaf verschillende colleges live op televisie voor het programma DWDD University in de Westergasfabriek:

Nevenfuncties[bewerken]

Externe links[bewerken]