Robbert Gradstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robbert Gradstein
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Stephan Robbert Gradstein
Geboren 31 oktober 1943
Standaardafkorting Gradst.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Robbert Gradstein aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Robbert Gradstein (Nederland, 31 oktober 1943) is een Nederlandse botanicus.

In 1969 studeerde Gradstein af in de biologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1975 promoveerde hij op het proefschrift A taxonomic monograph of the genus Acrolejeunea (Hepaticae) aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Voor zijn proefschrift ontving hij in 1976 de Jesse M. Greenman Award (een onderscheiding voor het beste proefschrift op het gebied van de plantensystematiek in een bepaald jaar) van de Missouri Botanical Garden.

In 1970 en 1971 was Gradstein onderzoeksassistent aan de University of Cincinnati in Cincinnati (Ohio, Verenigde Staten). Van 1971 tot 1995 was hij docent en conservator aan het herbarium van de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1986 en 1987 was hij hoogleraar in de tropische botanie aan de University of Michigan. In 2005 was hij als gastonderzoeker verbonden aan de New York Botanical Garden. Van 1995 tot 2009 was Gradstein hoogleraar in de botanie aan de Georg-August-Universität Göttingen en directeur van de botanische tuin en het herbarium van deze universiteit. In 2009 ging hij met emeritaat. Sedertdien werkt hij als honorair gastmedewerker aan het Museum National d'Histoire Naturelle in Parijs en sedert 2021 aan Meise Botanic Garden In Belgie. Daarnaast is hij werkzaam als adviserend hoogleraar aan de East China Normal University in Shanghai. Gradstein is woonachtig in Brussel en Göttingen.

Gradstein heeft zich gespecialiseerd in tropische botanie (biodiversiteit, ecologie en bescherming van tropische planten (vooral epifyten), waarbij hij zich met name richt op de neotropen en Indonesië (vooral Sulawesi). Tevens is hij gespecialiseerd in taxonomie, fylogenie, biogeografie en ecologie van cryptogamen, waarbij hij zich met name richt op de levermossen. Hij heeft veldonderzoek verricht in Colombia, Venezuela, Ecuador (waaronder de Galapagoseilanden), Peru, Bolivia, Brazilië, Frans-Guyana, Guyana, Suriname, Panama, Costa Rica, Mexico, Puerto Rico, Guadeloupe, Dominica, Réunion, Papoea-Nieuw-Guinea, Japan, Indonesië (Java, Sulawesi), Maleisië, Kreta en de Ardennen.

Gradstein is betrokken geweest bij de promoties van talloze wetenschappers. Zo heeft hij opgetreden als promotor van Henk van der Werff en André Aptroot. Gradstein heeft bijna 500 wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan en 20 boeken. Hij was onder andere hoofdredacteur van het tijdschrift Taxon en redacteur van de Flora Neotropica. Sinds 2011 is hij hoofdredacteur van Regnum Vegetabile en als zodanig verantwoordelijk voor uitgave van de International Code of Nomenclature of Plants, Algae and Fungi. Hij is auteur van "Guide to the Bryophytes of Tropical America" (2001) samen met Steven P. Churchill (Missouri Botanical Garden) yen Noris Salazar Allen (Smithsonian Tropical Research Institute), en redacteur van de "Catalogue of the Plants and Lichens of Colombia" (2016) samen met Rodrigo Bernal en Marcela Celis (Universidad Nacional de Colombia, Bogotá). Zijn nieuwe boek "The Liverworts and Hornworts of Colombia and Ecuador", resultaat van bijna 50 jaar onderzoek, zal binnenkort verschijnen.

Van 1980 tot 1983 was Gradstein vice-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Van 1999 tot 2005 was hij voorzitter van de International Association of Bryologists en gedurende bijna twintig jaar secretaris-generaal van deze organisatie, sinds de oprichting in 1969. Hij is lid van de Akademie van Wetenschappen van Göttingen en de Akademie der Exacte Wetenschappen van Colombia (Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales), de International Association of Plant Taxonomists (IAPT) en de American Society of Plant Taxonomists. Voor zijn botanisch onderzoek ontving Gradstein in 1994 de Candolle prijs van de Societé de Physique et d'Histoire Naturelle de Genève en in 2013 de Hedwig Medaille van de International Association of Bryologists.

Robbert Gradstein is tevens een bekwaam musicus (violoncellist) en trad regelmatig op in kamermuziekconcerten in Nederland en Duitsland, en in Frankrijk. Met de leden van Zara Trio (Jan Gispen, viool; Wout van Veen, piano) won hij twee maal het Singer kamermuziekconcours, in 1986 en 1990. CD opnames verschenen van de fluitkwartetten van Mozart (door het Kromme Rijn Fluitkwartet) en de trios van Debussy, Farrenc, Martinu en von Weber.

Beknopte selectie van publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Directory of bryologists and bryological research (1973)
  • Lejeuneaceae: Ptychantheae, Brachiolejeuneae (1994)
  • Guide to the Bryophytes of tropical America (1999)
  • The tropical mountain forest : patterns and processes in a biodiversity hotspot (2008)
  • The liverworts and hornworts of Colombia and Ecuador (2021)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]