Robbie van Erven Dorens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Op de Rosendaelsche, 2008

Robbie E. van Erven Dorens (Laren, 4 juli 1937) is een Nederlands amateurgolfkampioen.

Hockey[bewerken]

In zijn jonge jaren zwemt en zeilt Robbie. In 1951 begint hij met hockey bij Laren. In 1956 wordt hij met Heren 1 kampioen van Nederland .

Golf[bewerken]

In 1954 wordt hij lid van het Nederlandse jeugd-golfteam en wordt strokeplay kampioen op de Hilversumsche Golf Club. Ook speelt hij in de Interland tegen Duitsland, die sinds de oorlog voor het eerst weer gespeeld wordt. Zijn tegenstander in de single partij is Von Ribbentrop Jr.
Van 1956 t/m 1970 speelt Van Erven Dorens in het Nederlandse Golf Team. In 1960 en 1964 speelt hij mee in de Eisenhower Trophy met o.a. Joan Dudok van Heel, hij wordt 6x Europees Kampioen en 3x Wereldkampioen. Daarna is hij twintig jaar lang captain van het Nederlandse NGF team.

In 1980 richt Robbie E. Van Erven Dorens het golfpromotiebureau REVED International op en neemt de organisatie van het Dutch Open over van de Nederlandse Golf Federatie (NGF).
Golf komt in de jaren 80 steeds meer in de belangstelling bij het publiek, en de organisatie wordt steeds ingewikkelder. Er moet een goede golfbaan ter beschikking zijn, waar ook voldoende ruimte voor publiek, een sponsorsdorp en een grote parkeerplaats is. De publiciteit wordt aangepakt. Er wordt gesmeekt om televisietijd, en tegenwoordig staan er 16 televisiecamera's op de baan. Tijden veranderen, nu wordt het Dutch Open ook in het buitenland uitgezonden.
Na 2002 trekt hoofdsponsor TNT zich na 5 jaren terug. Het lijkt erop dat het Open in 2003 niet door kan gaan. REVED vindt Bols en de ING als nieuwe sponsors, en het toernooi is gered. Begin 2003 meldt de KLM zich ineens weer als hoofdsponsor van het Open aan, en deze besteedt de organisatie uit aan This is Golf (TIG). Van Erven Dorens wordt co-toernooidirecteur.
Mede door 23 jaar lang het Open te organiseren en zijn contacten te gebruiken, heeft Van Erven Dorens dit evenement laten uitgroeien tot een groot toernooi. Naast zijn vaste medewerkster Inge Langhout zijn ook zijn zonen Robin en Guy daarbij zeer betrokken geweest.
Door alles wat Van Erven Dorens voor de Nederlandse golf heeft betekend, heeft de NGF hem tijdens een jaarvergadering tot 'Mr Golf' gedoopt.
Van Erven Dorens is 'Lid van Verdienste' van de Nederlandse Golf Federatie. De Robbie van Erven Dorens Trofee wordt uitgereikt aan de amateur die bij het KLM Open de cut haalt en het hoogst eindigt.