Robbrecht & Daem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robbrecht en Daem
Paul Robbrecht & Hilde Daem, 2009. Foto door Michiel Hendryckx.
Paul Robbrecht & Hilde Daem, 2009. Foto door Michiel Hendryckx.
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van België België
Werken
Belangrijke projecten Concertgebouw van Brugge, markthal van Gent
Prijzen Prix de Rome, Vlaamse Cultuurprijs voor architectuur
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Uitbreiding Museum Boijmans Van Beuningen
Concertgebouw Brugge
Winkelcentrum K in Kortrijk
Sint-Janstoren, Kortrijk
Stadshal, Gent

Paul Robbrecht (Sleidinge, 28 oktober 1950) en zijn echtgenote Hilde Daem (Haaltert, 12 december 1950) zijn Vlaamse architecten, die samen het bureau Robbrecht en Daem architecten in Gent (België) bestieren. Het architectenpaar behoort tot de Nieuwe Eenvoud. Hun werk wordt gekenmerkt door een uitgesproken geloof in de autonomie van de architectonische vorm.

Biografie[bewerken]

Robbrecht studeerde aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas (1969-1974). Daem studeerde aan de Academie van Gent (1970-1975). Robbrecht liep stage bij Marc Dessauvage; Daem bij Francis Serck. Na hun stageperiode startten ze samen een architectuurpraktijk.

Robbrecht en Daem hadden grote belangstelling in de ontwikkeling van beeldende kunst en haar mogelijke invloed op architectuur. Ze vonden in hun praktijk een uitweg uit de architectuurcrisis van de jaren 1970 via een herwaardering van architectuur als autonome discipline. Robbrecht en Daem lieten zich hiervoor niet alleen inspireren door eigentijdse kunst maar ook door de klassieke architectuurtraditie. Na de Prijs van Rome (1979) en de Godecharleprijs (1980) behaald te hebben, maakte Robbrecht een studiereis door Italië, waar hij zich verdiepte in de Renaissance en lid werd van het Centro Palladio.

Het vroegste werk van Robbrecht en Daem toont een terugkeer naar de klassieke basiscomponenten van de architectuur. Hun eerste opmerkelijke werk was een bankgebouw in Kerksken bij Aalst (1988), een puur wit prisma omgeven met een dubbelhoge betonnen portiek. Hun belangstelling voor de Renaissance vertaalt zich ook in de samenwerking met beeldende kunstenaars zoals in de woning Mys in Oudenaarde. De verschillende vertrekken werden over een periode van tien jaar gemodelleerd in samenwerking met kunstenaars als Thierry de Cordier, Juan Muñoz en Cristina Iglesias. Na deze ervaring ontwikkelden zij tentoonstellingsprojecten samen met diverse kunstenaars. Ze legden zich daarnaast toe op het onderzoek van de mogelijk relaties tussen architectuur en kunst, zoals in 1989 met Marie-José Van Hee in de Brusselse galerie Hufkens, de Aue Paviljoens op documenta IX in Kassel (1990-92) en bij de verbouwing van de Katoen Natie in Antwerpen (1994 en 2000). Tot hun belangrijkste werken behoren de uitbreiding van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (1996-2003) en het Concertgebouw in Brugge (1999-2002). In 1997 realiseerden ze de Kanaalhuizen aan de Coupure in Gent, een ensemble van twee flatgebouwen die zijn afgestemd op de omliggende 19e-eeuwse herenhuizen.

Robbrecht doceerde aan de Gentse academie (1978-92), Sint-Lucas Gent en de AA School in Londen. In 1997 kregen Robbrecht en Daem de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur (samen met Marie-José Van Hee). Daem is sinds 1995 lid van de welstandscommissies van de steden Middelburg en Vlissingen (Nederland), en sedert 2001 voorzitster van de welstandscommissie van de stad Antwerpen.

In 2012 selecteerde architect David Chipperfield de nieuwe stadshal van Gent voor de Architectuurbiënnale van Venetië.

Begin 2016 werd bekendgemaakt dat Robbrecht en Daem in samenwerking met de architecten Dierendonckblancke voor de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie een nieuw omroepgebouw op dezelfde locatie in Schaarbeek als het vorige gebouw mogen ontwerpen. Het gaat om een gebouw dat 105 miljoen euro zal kosten. De werken namens de VRT starten in 2018 en moeten klaar zijn tegen 2021. Gedurende de werken kan de huidige infrastructuur behouden blijven, om pas nadien afgebroken te worden.[1]

Belangrijkste realisaties[bewerken]

Onderscheidingen[bewerken]

Bibliografie[bewerken]

  • Robbrecht P., De plaats van de kunst, Vlees en Beton, 1987, nr. 8.
  • Cassiman B., Robbrecht P. en Daem H., De architectuur en het beeld, deSingel, Antwerpen, 1989.
  • Robbrecht P., Ruimte voor kunst en leven, S/AM, 1990, nr. 4., p. 16-21.
  • Jacobs S., Werk in architectuur, Paul Robbrecht & Hilde Daem, Ludion, Gent, 1998.
  • Strauven F., Paul Robbrecht & Hilde Daem, Hedendaags Architecten in Nederland en Vlaanderen, Ons Erfdeel, Rekkem, 2000, pp. 98-103.

Externe links[bewerken]

  1. Zo zal het gloednieuwe VRT-gebouw eruitzien - de redactie.be, 7 januari 2016