Robert C. Cooper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert C. Cooper
Robert C. Cooper (2017)
Algemene informatie
Volledige naam Robert C. Cooper
Geboren 14 oktober 1968
Land Vlag van Canada Canada
Werk
Jaren actief 1996-
Beroep Regisseur
Producent
Scenarioschrijver
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Robert C. Cooper (Toronto, 14 oktober 1968) is een Canadees regisseur, producent en scenarioschrijver. Bijna zijn gehele cv bestaat uit werkzaamheden verricht voor films en verschillende televisieseries die tot het universum van de sciencefictionfranchise Stargate behoren. Hiervoor won hij zowel in 2009 als 2010 een Leo Award, werd hij in 2000 en 2010 genomineerd voor een Gemini Award en in 2005 en 2007 voor een Hugo Award.

Cooper debuteerde in 1992 als scenarioschrijver met de thriller-dramafilm Blown Away. Daarop volgden onder meer horrorfilm The Club en actiefilm No Contest. Nadat hij in 1997 voor het eerst als schrijver aan het werk ging voor Stargate, ging deze franchise bijna zijn totale professionele leven omvatten. Behalve schrijven, begon Cooper vanaf 1998 ook diverse Stargate-projecten te produceren en sinds 2006 gaat hij tevens nu en dan op de regiestoel zitten.

Cooper is getrouwd met Hillary Cooper, met wie hij dochter Emma kreeg. Hij vertoonde beide vrouwen in zijn leven al eens voor het oog van de camera middels een klein rolletje in een aflevering van Stargate SG-1.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

Als schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Als producent[bewerken | brontekst bewerken]