Robert H. MacArthur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vertaalhulp gevraagd. Dit artikel bevat mogelijk (taal)fouten.
U kunt dit artikel verbeteren. Op de overlegpagina of de vertaalpagina is mogelijk meer informatie te vinden.

Robert Helmer MacArthur (7 april 1930 - 1 november 1972) was een Amerikaans ecoloog die een grote invloed heeft gehad op het gebied van de gemeenschaps- en populatie-ecologie. Als student van G. Evelyn Hutchinson speelde hij een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van het concept niche en met Edward Osborne Wilson schreef hij The Theory of Island Biogeography, een boek dat het denken over biogeografie sterk heeft beïnvloed. Dit werk was een inspiratie voor veel onderzoek binnen de gemeenschapsecologie en leidde tot de ontwikkeling van de moderne landschapsecologie. Hij hechtte veel belang aan het toetsen van hypotheses met behulp van statistische toetsen waarmee hij de ecologie veranderde van een observerende wetenschap tot een experimentele wetenschap en dit leidde ook tot de opkomst van de theoretische ecologie.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Fretwell, Stephen D. 1975. The Impact of Robert MacArthur on Ecology. Annual Review of Ecology and Systematics 6: 1-13.
  • Pianka, E. R. and H. S. Horn. 2005. Ecology's Legacy from Robert MacArthur. Chapter 11 (pp. 213-232) in K. Cuddington and B. Biesner, eds. "Ecological Paradigms Lost: Routes of Theory Change." Elsevier Academic Press.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]