Robert III van Dreux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert III van Dreux
1185-1234
Robert 3 count of dreux.jpg
Graaf van Dreux
Periode 1218-1234
Voorganger Robert II
Opvolger Jan I
Vader Robert II van Dreux
Moeder Yolande van Coucy

Robert III van Dreux bijgenaamd Gasteblé (circa 1185 - Braine, 3 maart 1234) was van 1218 tot aan zijn dood graaf van Dreux en Braine. Hij behoorde tot het huis Dreux-Bretagne.

Levensloop[bewerken]

Robert III was de oudste zoon van graaf Robert II van Dreux en diens tweede echtgenote Yolande van Coucy. Zijn jongere broer Peter Mauclerc werd in 1213 hertog van Bretagne. Hij had als bijnaam Gasteblé omdat hij in zijn jeugd naar verluidt een tarweveld had verwoest.

Op 17 mei 1209 werd hij samen met de latere koning Lodewijk VIII van Frankrijk door koning Filips II van Frankrijk tot ridder geslagen. Daarna vocht hij voor de Franse koning tegen de Engelse koning Jan zonder Land en in 1213 steunde hij zijn broer Peter Mauclerc bij diens machtsoverdracht in Bretagne. Bij de verdediging van de stad Nantes dat jaar werd Robert door de Engelsen gevangengenomen. In 1214 werd hij in ruil voor graaf William Longespée van Salisbury vrijgelaten, die bij de Slag bij Bouvines gevangengenomen was door de Fransen.

In 1216 keerde Robert terug naar Engeland in het gevolg van de latere Franse koning Lodewijk VIII, die het koninkrijk wilde veroveren. Dit ondernemen mislukte in 1217 door een Franse nederlaag. In 1218 stierf zijn vader, waarna Robert III graaf van Dreux en Braine werd. In 1226 begeleidde hij Lodewijk VIII bij de Albigenzenkruistocht en nam hij deel aan het beleg van Avignon. Na de dood van Lodewijk VIII in 1226 behoorde hij tot de tegenstanders van Blanca van Castilië, de koningsweduwe die optrad als regentes voor haar minderjarige zoon Lodewijk IX. Nadat hij enkele begunstigingen van Blanca had gekregen, ging Robert al snel over naar haar zijde. In de strijd tegen rebellerende edellieden liet Robert in Nesles-en-Tardenois een machtige burcht bouwen naar het voorbeeld van de koninklijke burcht van Dourdan. Deze burcht bevond zich tegenover de burcht van zijn broer Peter in Fère-en-Tardenois.

In 1234 stierf Robert III, waarna hij werd bijgezet in de Saint-Yvedabdij van Braine.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken]

Rond 1210 huwde Robert III met Aénor (overleden in 1250), erfgename van de heerlijkheden Saint Valery, Ault en Gamaches. Ze kregen vier kinderen: