Robert Leckie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Leckie
Robert Leckie
Bijnaam Lucky
Geboren 18 december 1920
Philadelphia
Overleden 24 december 2001
Land/zijde Verenigde Staten
Onderdeel United States Marine Corps
Dienstjaren 1941-1944
Rang Private First Class
Eenheid 2nd Battalion, 1st Marine Regiment, 1st Division
Slagen/oorlogen Slag om Guadalcanal, Slag om Cape Gloucester, Slag om Peleliu
Ander werk Schrijver, journalist

Robert Bob Leckie (Philadelphia, 18 december 1920 - 24 december 2001) was een Amerikaans marinier, journalist en schrijver. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht hij in de Grote Oceaan en Azië. Mede op basis van zijn memoires Helmet for my pillow werd de miniserie The Pacific gemaakt.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Leckie werd geboren in Philadelphia en was van Ierse afkomst. Hij groeide op in Rutherford, New Jersey. Op 16-jarige leeftijd werd hij sportverslaggever voor de The Bergen Evening Record in Hackensack, New Jersey.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Leckie meldde zich in december 1941 aan bij de United States Marine Corps. Als marinier in het 2e Bataljon, 1e Regiment, 1e Mariniersdivisie nam hij deel aan de Slag om Guadalcanal, de Slag om Cape Gloucester en de Slag om Peleliu. Bij de inname van het vliegveld van Peleliu raakte Leckie gewond en hij keerde terug naar de Verenigde Staten.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de oorlog was Leckie werkzaam als journalist voor de Associated Press, de Buffalo Courier-Express, de New York Journal American, de New York Daily News en The Star-Ledger. Naar aanleiding van zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij het boek Helmet for my pillow (1957). Later schreef Leckie nog meer dan veertig boeken over de Amerikaanse oorlogsgeschiedenis, van de negentiende-eeuwse oorlogen tot Desert Storm in 1991. Hij overleed in 2001 aan de gevolgen van de Ziekte van Alzheimer.

The Pacific[bewerken | brontekst bewerken]

In de miniserie The Pacific wordt het personage van Robert Leckie vertolkt door acteur James Badge Dale.

Zie de categorie Robert Leckie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.