Robert Maxwell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert Maxwell in 1989

Robert Maxwell (Slatinské Doly, 10 juni 1923Canarische Eilanden, 5 november 1991) was een Tsjechisch-Britse mediamagnaat en lid van het Britse lagerhuis die uit armoede opklom tot miljardair.

Maxwell werd als Ján Ludvík Hoch geboren in een Jiddisch sprekende familie. Zijn familie kwam in 1944 grotendeels om in Auschwitz, maar hijzelf was in 1940 al naar Groot-Brittannië gevlucht, waar hij een jaar later in het Britse leger ging, waar hij in 1945 met de rang van kapitein het Military Cross ontving. Op 5 november 1991 viel Robert Maxwell tijdens een vakantie overboord van het luxe jacht de Lady Ghislaine en verdronk. Maxwell is een zeer omstreden figuur: hij trok zijn bedrijven (inclusief het pensioenfonds van zijn eigen werknemers) leeg voor een indicatief bedrag van 1,2 miljard dollar.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Maxwell trouwde in 1945 met Elisabeth "Betty" Meynard, een Franse lector en Hugenoot van afkomst. Het paar kreeg negen kinderen in de loop van zestien jaren: Michael, Philip, Ann, Christine, Isabel, Karine, Ivan, Kevin en Ghislaine. Dochter Karine stierf op 3-jarige leeftijd aan leukemie. Zoon Michael raakte in coma na een auto-ongeluk in 1961 op zijn vijftiende, waaraan hij zeven jaar later overleed.

Vijf van zijn kinderen, Christine, Isabel, Ian, Kevin en Ghislaine schakelde hij later in zijn bedrijven in. Volgens The Times had hij een speciale relatie met zijn jongste en favoriete dochter Ghislaine Maxwell. Hij nodigde haar in 1986 als verrassing uit voor de doop van zijn - op een Nederlandse scheepswerf gebouwde - luxe jacht, dat hij naar haar vernoemde.