Robert Opron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Citroën CX Prestige van modeljaar 1982. Typerend voor de "style Opron" is onder meer het ontbreken van stootstrippen aan de flanken. Later werden die wel toegevoegd, maar Opron was daar mordicus tegen.

Robert Opron (?, Frankrijk, 22 februari 1932) is een van de meest invloedrijke en succesvolle Europese auto-ontwerpers van de tweede helft van de twintigste eeuw.
Na enige tijd voor Simca te hebben gewerkt kwam Opron in 1962 in dienst van Citroën, waar hij onder leiding van Flaminio Bertoni (verantwoordelijk voor onder meer de Traction Avant, 2CV en DS) het vak leerde. Na diens dood in 1964 werd Opron hoofd van de ontwerpafdeling van Citroën, waar hij bijvoorbeeld tekende voor:

Nadat Citroën in 1975 werd overgenomen door concurrent Peugeot vertrok Opron naar Renault, waar hij onder meer de Alpine (sportwagen), de 5, 21, 25, Fuego en de Espace (1985) ontwierp. Ook was Opron verantwoordelijk voor het ontwerp van de Alfa Romeo SZ (1989-1993), een compromisloze en grof gelijnde sportwagen die in Italië de bijnaam "il mostro" ("het monster") kreeg. Kenmerkend voor ontwerpen van Opron zijn grote, panoramische achterruiten (bijvoorbeeld de Renault 25 en de Citroen CX), veel aandacht voor aerodynamica en de afwezigheid van stootstrips op de flanken. Van 1992 tot 2000 was Opron zelfstandig gevestigd ontwerper.