Robert Sarah

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert Sarah
kardinaal Robert Sarah
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-priester
Titeldiakonie 2010-2021: San Giovanni Bosco in via Tuscolana
Titelkerk 2021-heden: San Giovanni Bosco in via Tuscolana pro hac vice
Creatie
Gecreëerd door Benedictus XVI
Consistorie 20 november 2010
Kerkelijke carrière
1979-2001 Aartsbisschop van Conakry
2001-2009 Secretaris Congregatie voor de Geloofsleer
2009-2014 President van de Pauselijke Raad "Cor Unum"
2014-2021 Prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten
The Cardinals of the Holy Roman Church - Biographical Dictionary
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Kardinaal Sarah tijdens de Brugse Heilig Bloedprocessie in 2009

Robert Sarah (Ourouss, 15 juni 1945) is een Guinees geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Hij groeide op in Guinee, een land waar de meerderheid van de bevolking moslim is en waar onder dictator Sékou Touré een gespannen relatie bestond tussen de staat en de katholieke kerk. Hij begon zijn priesterstudie in Guinee en zette die verder in Ivoorkust, Frankrijk en Senegal. Sarah werd op 20 juli 1969 priester gewijd.

Op 13 augustus 1979 werd hij, op 34-jarige leeftijd, door paus Johannes Paulus II benoemd tot metropolitaan aartsbisschop van Conakry. Hij ontving zijn bisschopswijding op 8 december 1979 uit handen van Giovanni kardinaal Benelli. Zijn relatie met de overheid van Guinee was problematisch en in 1984 kwam hij zelfs op een dodenlijst terecht.

In 2001 trad Sarah als secretaris van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren in dienst van de Romeinse Curie. Op 7 oktober 2010 benoemde paus Benedictus XVI hem tot president van de Pauselijke Raad "Cor Unum". Daarmee was hij na Peter kardinaal Turkson de tweede Afrikaan die door Benedictus werd aangesteld om een dicasterie te leiden.

Sarah werd tijdens het consistorie van 20 november 2010 kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de rang van kardinaal-diaken. Zijn titeldiakonie werd de San Giovanni Bosco in via Tuscolana. Hij nam deel aan het conclaaf van 2013.

Op 24 november 2014 benoemde paus Franciscus hem tot prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten.

In 2020 publiceerde Sarah een boek waarin het fundamentele belang van het priestercelibaat wordt verdedigd. Het boek met als titel: Vanuit de diepten van onze harten: priesterschap, celibaat en de crisis van de katholieke Kerk bevat ook een hoofdstuk dat is geschreven door emeritus-paus Benedictus XVI. Ophef ontstond toen Benedictus en Sarah gezamenlijk als auteurs van het boek werden gepresenteerd. Het boek leek kritisch te zijn naar het beleid van paus Franciscus die eind 2019 van de synode van bisschoppen in het Amazonegebied de aanbeveling had gekregen oudere gehuwde mannen tot het priesterschap toe te laten om het tekort aan priesters het hoofd te bieden. Franciscus verleende geen goedkeuring aan het ten uitvoer brengen van dit voorstel.

Sarah ging op 20 februari 2021 met emeritaat.

Op 3 mei 2021 werd Sarah bevorderd tot kardinaal-priester. Zijn titeldiakonie werd tevens zijn titelkerk pro hac vice.