Robert de Sorbon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert de Sorbon
Bibliothèque Robert de Sorbon in Parijs

Robert de Sorbon (9 oktober 1201 - 15 augustus 1274) was een Frans theoloog en was de oprichter van de Universiteit van Parijs.

Biografie[bewerken]

Robert de Sorbon werd geboren in een arme familie uit Sorbon in de Ardennen. Robert trad toe tot de katholieke Kerk en werd als priester opgeleid in Reims en Parijs. Hij stond indertijd bekend om zijn vroomheid. Rond 1251 werd hij kanunnik in Kamerijk. Diezelfde functie vervulde hij enkele jaren later in Parijs en hij werd daar tevens de biechtvader van Lodewijk IX.

Robert de Sorbon begon te onderwijzen rond 1255 in het zogenaamde Maison de Sorbonne, een hogeschool in Parijs. Eerst voornamelijk om aantal leerlingen theologie bij te brengen. Hij werd bij dit werk gesponsord door zijn koning en hij kreeg in 1259 de goedkeuring van paus Alexander IV. Vervolgens groeide zijn school uit tot een belangrijk onderwijsinstituut, de latere Universiteit van Parijs. Robert de Sorbon was de kanselier van de universiteit. Hij gaf les en preekte daar van 1258 tot aan zijn dood in 1274.

Trivia[bewerken]

  • De bibliotheek van de Universiteit van Reims uit 2006, is naar Robert de Sorbon vernoemd.

Bron[bewerken]

  • Ferdinand Hoefer, Nouvelle Biographie générale, t. 44, Paris, Firmin-Didot, 1868, p. 206.