Robert van Courtenay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Robert van Courtenay
1201-1228
Robert van Courtenay, uit de Promptuarii Iconum Insigniorum van Guillaume Rouille uit 1553
Robert van Courtenay, uit de Promptuarii Iconum Insigniorum van Guillaume Rouille uit 1553
Keizer van Constantinopel
Periode 1219-1228
Voorganger Peter II
Opvolger Boudewijn
Heer van Courtenay
Periode 1219-1228
Voorganger Peter II
Opvolger Boudewijn
Vader Peter van Courtenay
Moeder Yolande van Henegouwen

Robert van Courtenay (1201-1228) was een zoon van Peter van Courtenay en Yolande van Henegouwen, keizers van Constantinopel. Hij volgde zijn ouders op als 4e keizer van Constantinopel, nadat zijn oudere broer Filips geweigerd had. Op 25 maart 1221 werd hij tot keizer gekroond.

Al snel zag hij zijn rijk bedreigd door de heersers van het keizerrijk Nicea en het despotaat Epirus. Hij kreeg weinig hulp uit Europa om zijn vijanden te weerstaan, en werd gedwongen om vrede te sluiten met Johannes III van Byzantium, heerser van Nicea. Om deze overeenkomst te bestendigen beloofde Robert in 1222 met Sofie-Eudokia van Nicea te trouwen, de zuster van Johannes' vrouw Irena van Nicea (beiden dochters van keizer Theodorus I van Nicea die zonder mannelijke nakomelingen overleden was en zijn schoonzoon Johannes van Byzantium als zijn opvolger had aangewezen). Robert zegde echter zijn huwelijk met Sofie-Eudokia al snel af.

Johannes van Byzanthium was verwikkeld in allerlei veldslagen zodat Robert van hem weinig te duchten had. Hij voelde zich veilig, gaf zich over aan het goede leven, en in 1227 trouwde hij in het geheim met de verder onbekend gebleven dochter van een lage Franse edelman, ene Boudewijn van Neufville. Dat kwam echter uit en onderdanen van Robert mishandelden de vrouw gruwelijk en verdronken haar. Robert vluchtte hierop naar Rome om hulp te zoeken bij paus Gregorius IX voor het herstellen van zijn macht. Die toonde echter weinig compassie en Robert keerde onverrichter zake terug naar Constantinopel. Zo ver kwam hij echter niet, hij stierf onderweg naar Constantinopel in de havenstad Cyllene op Morea. Hij liet geen wettige nakomelingen na en werd na zijn dood opgevolgd door zijn broer Boudewijn II van Namen.

Bronnen & Referenties[bewerken]

  • René Grousset, L'Empire du Levant : Histoire de la Question d'Orient, Paris, Payot, coll. « Bibliothèque historique », 1949 (réimpr. 1979), 648 p. (ISBN 2-228-12530-X), p. 461-3
  • Emile de Borchgrave, « Robert de Courtenay », Académie royale de Belgique, Biographie nationale, vol. 19, p. 422-425