Roberto de Nobili

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Roberto de Nobili SJ (1577-1656) was een jezuïet die in zijn katholieke missionaire arbeid in India de gebruiken van hindoes en brahmanen overnam en de plaatselijke gewoonten en gebruiken erkende. De door hem ontwikkelde missiestrategie was de aanleiding tot de ritenstrijd in Malabar.

Missionaire visie[bewerken]

Net als zijn medebroeder Matteo Ricci SJ (1552 - 1610) geloofde hij dat het christendom niet onverenigbaar is met de riten van een vreemde cultuur. Ook bij de Franciscus Xaverius SJ kom je deze positieve benadering van andere culturen tegen.

De jezuïeten verschilden daarin sterk van mening met de franciscanen en dominicanen. Inculturatie was de inzet van de zogeheten Ritenstrijd tussen deze missieordes. In de 17e en 18e eeuw kwamen jezuïeten in Azië tot de conclusie dat de christelijke verkondiging en eredienst moest worden aangepast aan plaatselijke rituelen en gewoontes. In 1744 maakte paus Benedictus XIV een voorlopig einde aan dit missiologisch conflict en stelde de jezuïeten in het ongelijk. In de eerste helft van de 20e eeuw hebben jezuïeten op Midden-Java, ondersteund door de leek Josef Ignaz Julius Maria Schmutzer opnieuw geëxperimenteerd met vormen van inculturatie.