Robinson Sucroë

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Robinson Sucroë
Genre animatie
Speelduur 25 minuten
Bedenker Claude Robinson / Christophe Izard
Land van oorsprong Canada
Taal Frans
Uitzendingen
Start 1994
Afleveringen 26
Seizoenen 1
Zender Kindernet (NL)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Robinson Sucroë is een van oorsprong Franstalige Canadese tekenfilmserie uit 1994, die ook in Nederland is uitgezonden. De tekenfimserie is een parodie op de 18e-eeuwse roman Robinson Crusoe van Daniel Defoe.

Verhaal[bewerken]

De serie speelt zich af in het jaar 1787, en draait om een journalist genaamd Robinson Sucroë. Hij krijgt van de hoofdredacteur van de krant waar hij voor werkt de kans om op een onbewoond eiland te gaan wonen, op voorwaarde dat hij wekelijks een verhaal schrijft over zijn belevenissen daar.

Kort na zijn aankomst op het eiland blijkt echter dat het eiland helemaal niet onbewoond is. Allereerst woont er een groep dorpelingen genaamd de Alledaagjes (zo genoemd omdat ze allemaal namen van de week hebben). Zij hebben ooit schipbreuk geleden op het eiland, en zijn er nadien blijven wonen. Verder zitten er een groep Britse, en een groep Franse piraten.

Robinson wil niet dat zijn baan in gevaar komt, en besluit daarom te doen alsof het eiland wel verlaten is. Hij wordt goede vrienden met Woensdag, die hem helpt zijn wekelijkse verhalen te schrijven. Hierin fantaseren de twee er flink op los over de vele “gevaren” die het eiland zou bevatten. Dit om te voorkomen dat het eiland onder de voet wordt gelopen door grote massa's toeristen. Eens per week komt er een schip langs om de verhalen op te halen. Dit schip meert niet aan; Robinson Sucroë slaat met een golfclub het verpakte verhaal naar het schip toe.

Een collega-journalist, Mopperkont, weet echter dat al die verhalen gefantaseerd zijn en probeert Robinson Sucroë keer op keer te ontmaskeren als een bedrieger.

Afleveringen[bewerken]

 1. L'Île du tourteau
 2. L'Île flottante
 3. Courtecuisse 1^
 4. Mission impossible
 5. Le Concours de sieste
 6. La Belle Captive
 7. Diva des îles
 8. Le Manuscrit volé
 9. Embrouille et ratatouille
 10. Coup de foudre
 11. Le Perroquet de Uglyston
 12. Bienvenue M. Floydd
 13. L'Épave du Toulesjours
 14. Robinson beach
 15. Adieu Robinson
 16. La Guerre des Robinson
 17. Un monstre dans l'île
 18. L'Île en folie
 19. L'Apprenti journaliste
 20. La Vie de pirate
 21. Drôles de bêtes
 22. L'Élixir d'amour
 23. Maman a raison
 24. Toute la vérité
 25. Voyage organisé
 26. Coup double

Plagiaat[bewerken]

Op 23 december 2013 besliste het hooggerechtshof van Canada dat Robinson Sucroë geplagieerd is op Robinson Curiosité (Robinson Nieuwsgierigheid), een ontwerp voor een animatieserie van de Quebecse kunstenaar Claude Robinson. [1] Deze had het personage in 1982 ontworpen naar zijn eigen evenbeeld, en het idee voor de serie gepresenteerd aan verschillende personen, waaronder Micheline Charest en Ronald Weinberg van het bedrijf Cinar, en Christophe Izard van France Animation. In plaats van met Robinson samen te werken hebben deze bedrijven het idee zelf uitgewerkt en geproduceerd. In 1995 ontdekte Robinson het plagiaat, en begon een juridische procedure. Nadat verschillende keren hoger beroep was aangetekend besloot het Canadese hooggerechtshof uiteindelijk dat Robinson recht heeft op een vergoeding van zo'n 4 miljoen Canadese dollar.

Externe link[bewerken]