Rochdale AFC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rochdale AFC
Naam Rochdale Association Football Club
Bijnaam The Dale
Opgericht 1907
Stadion Spotland Stadium
Capaciteit 10199
Voorzitter Vlag van Engeland Chris Dunphy
Trainer Vlag van Engeland Keith Hill
Competitie Football League One
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Alternatief
Geldig voor 2014-2015
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Rochdale AFC is een Engelse voetbalclub uit Rochdale, Greater Manchester.

Rochdale AFC werd in 1907 opgericht en sloot zich bij de Manchester League aan datzelfde jaar alvorens in 1908 over te stappen naar de Lancashire Combination. Na de kampioenstitel in 1911 stelde de club voor aan de Football League om een derde klasse op te richten maar dit voorstel werd afgewezen. Na de Eerste Wereldoorlog werd de League uitgebreid en deed Rochdale een aanvraag maar werd opnieuw afgewezen. Uiteindelijk werd de club toegelaten toen in 1921 de Football League Third Division North opgericht werd. De eerste wedstrijd werd met 6-3 gewonnen tegen Accrington Stanley, dit bleek echter beginnersgeluk want Rochdale werd laatste en moest een aanvraag indienen om herverkozen te worden. Rochdale slaagde er niet in om te promoveren en bleef in de Third Division spelen. In 1959 degradeerde de club voor het eerst naar de vierde klasse, die één seizoen eerder was opgericht. In het seizoen 1961/62 bereikte de club wel de finale van de strijd om de League Cup, waarin het verloor van Norwich City. Het duurde tot 1969 voordat Rochdale kon terugkeren en standhouden tot 1974.

Sinds het seizoen 1974/75 speelt de club in de kelder van de Football League, die achtereenvolgens Fourth Division, Third Division en League Two heette. Dit is het langste dat een club achtereenvolgens in de vierde klasse speelde en soms wordt deze klasse dan ook wel de Rochdale-Division genoemd. In 1962 haalde de club wel de finale van de League Cup, de eerste keer dat een vierde klasser een grote bekerfinale speelde en verloor van Norwich City. In 2004 werd degradatie net vermeden. Het volgende seizoen verliep heel wat vlotter met een 5de ronde in de FA Cup waarin clubs als Preston North End en Coventry City aan de kant gezet werden. In de 5de ronde waren de Wolves echter te sterk.

Op 26 mei 2008 speelde Rochdale de finale van de play-offs voor promotie naar League One. Hierin bleek Stockport County te sterk met 3-2. Een jaar later verloor de ploeg in de play-offs van Gillingham. Zodoende trad Rochdale in het seizoen 2009-2010 voor de 36ste keer op rij aan in League Two. Vanaf het seizoen 2010/2011 speelde de club weer in de Football League One, nadat Rochdale als derde was geëindigd in de competitie. Het seizoen 2011/12 werd echter met de laatste plaats afgesloten, waardoor de club direct terug degradeerde naar de League Two.

Bekende (oud-)spelers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de lijst van spelers van Rochdale AFC voor een opsomming van spelers die voor de club spelen of hebben gespeeld.

Externe links[bewerken]