Rock Werchter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rock Werchter
Rock Werchter
Algemene informatie
Datum Het eerste weekend van Juli
Locatie Werchter, België
Duur 4 dagen
Genre(s) Rock, pop
Podia Main Stage, KluB C, The Barn en The Slope
Oprichter Herman Schueremans & Hedwig De Meyer
Organisator Live Nation
Edities
Aantal edities 45
Eerste editie 1975
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek
De KluB C (vroeger Pyramid Marquee), een van de vier podia

Rock Werchter is een pop- en rockfestival dat elk jaar plaatsvindt in het dorpje Werchter, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Rotselaar. Het Belgische muziekfestival vindt plaats in het laatste weekend van juni of het eerste van juli. Het is het grootste van België en een van de grootste en bekendste van de wereld. Tot 1999 ging het om een dubbelfestival (Torhout-Werchter) dat jaarlijks plaatsvond en waarbij enkele edities zowel in Werchter als Torhout werden gehouden. De benaming "TW" is nog terug te vinden in de naam TW Classic, een ander muziekfestival dat enkele weken voor of na Rock Werchter plaatsvindt op dezelfde locatie.

Door de Coronapandemie ging de editie 2020 niet door, ook in 2021 komt er geen Rock Werchter[1].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het festival werd voor het eerst gehouden in 1975.[2] Het startte klein met slechts een duizendtal bezoekers. Sinds 1999 wordt het festival enkel nog in Werchter georganiseerd.

De jubileumeditie van Rock Werchter in 2003 telde voor het eerst vier dagen. Metallica, Radiohead, Björk, Moby, Massive Attack, Coldplay en R.E.M. traden er op.

Het festivalterrein bestaat uit een grote weide met een hoofdpodium en twee overdekte tenten (de KluB C en The Barn). In 2018 kwam hier een vierde podium bij genaamd The Slope. De campings worden door verenigingen uit de omgeving geëxploiteerd, in tegenstelling tot festivals als Pinkpop en Lowlands. Het festivalterrein is in handen van de organisatie en gedurende het jaar worden er ook verschillende andere optredens georganiseerd. Zo wordt er al een aantal jaren het festival TW Classic georganiseerd. Dit festival grijpt terug naar de oorsprong van het festival: één zomerse dag, één podium en verschillende (oudere) groepen. In 2008 ging ook voor de eerste keer Werchter Boutique door, dat meer op families gericht is. Er waren 30.000 aanwezigen.

De organisator van het festival is Herman Schueremans, die voor Rock Werchter al zes keer de "Arthur Award for best festival" heeft ontvangen van International Live Music Conference.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van edities van Rock Werchter voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
TorhoutWerchter BoutiqueTW ClassicWerchter

Visuele identiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1999 wordt de visuele identiteit van het festival elk jaar ontworpen door de Antwerpse vormgever en illustrator Tom Hautekiet.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2006 werd het RUP Rock Werchter goedgekeurd. Dit ruimtelijk uitvoeringsplan bepaalt dat het festival toegelaten is in natuur-, bos- en landbouwgebied. Zonder dit RUP had de gemeente Rotselaar geen vergunning mogen geven omdat het festival niet in overeenstemming was met de stedenbouwkundige voorschriften.
  • In 2007 kon men, zoals de vorige twee jaren, dankzij de organisatie AmuseeVous met het polsbandje van het festival de hele zomer gratis binnen in 48 musea van de Benelux. In dat jaar maakten ruim 10.000 festivalbezoekers daar gebruik van.
  • Op Rock Werchter worden elk jaar honderden Rode Kruisvrijwilligers -en hulpverleners ingezet om de nodige interventies, verzorgingen en afvoeren uit te voeren. Per Rock Werchter-dag maken ongeveer 4.000 mensen gebruik van de diensten van het Rode Kruis.
  • In 2008 kon men op vertoon van het polsbandje naar de tentoonstelling It's not only Rock-'n-Roll, Baby! van BOZAR EXPO.
  • Sinds mei 2012 is er in Werchter ook de tentoonstelling over Rock Werchter genaamd "ROCK WERCHTER X".
  • In 2014 bracht Jan Delvaux het boek 'Rock Werchter, sinds 1975' uit. Het gezicht van het muziekprogramma Belpop, op canvas, overloopt in het boek de eerste 40 jaar van het festival.
  • In 2018 is het de eerste editie met het 4e podium genaamd The Slope.
  • In 2020 werd de 46e editie van Rock Werchter, die gepland was van donderdag 2 juli 2020 tot en met zondag 5 juli 2020, afgelast vanwege de coronacrisis. Als alternatief werden er gedurende de maand juli verschillende kleinschaligere optredens georganiseerd onder de naam Rock Werchter Zomerbar. Artiesten als Bazart, Selah Sue, Tourist LeMC en Brihang traden op.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]