Roddy Radiation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Roderick James Byers (Keresley, 5 mei 1955) beter bekend als Roddy Radiation, is een Brits muzikant. Hij is gitarist en zanger van The Specials en The Skabilly Rebels.

Biografie[bewerken]

Byers begon als trombonist, maar schakelde op 13-jarige leeftijd over op gitaar. In 1975 trad hij op met The Wild Boys, een punkband avant la lettre (naar eigen zeggen) waarmee hij nummers speelde als 1980's Teddy Boy en Concrete Jungle; dat laatste nummer werd in 1979 opgenomen voor het debuutalbum van de Specials. Voor de opvolger More Specials schreef Byers Hey Little Rich Girl (gecoverd door Amy Winehouse op haar album Back to Black) en Trying and Begging Not To Cry dat op een bijgevoegde single uitkwam als Roddy Radiation & The Specials.

Door de zware toerschema's was er van de saamhorigheid uit de beginperiode van de ska-revival nog maar weinig over; Byers stond op gespannen voet met bandleider Jerry Dammers en na de #1-hit Ghost Town verliet hij de Specials. Zijn laatste opname uit die tijd was de gitaarsolo op Racist Friend dat in 1983 werd uitgebracht door The Special AKA dat in tegenstelling tot de originele Specials geen hechte club wilde vormen.

Byers was al voor zijn vertrek een eigen band begonnen waarmee hij het genre skabilly had uitgevonden; ska vermengd met rockabilly. The Tearjerkers bestonden zeven jaar maar behaalden geen grote successen; vandaar dat Byers overdag weer als huisschilder werkte. In de jaren 90 formeerde hij The Bonediggers en maakte hij deel uit van The Specials 2 waarin Dammers, zanger Terry Hall en drummer John Bradbury ontbraken; die laatste band trad vooral in de Verenigde Staten op waar de derde skagolf was uitgebroken.

In 2005 was Byers te gast bij Three Men & Black, een akoestische spin-off van The Selecter en tekende hij met de Skabilly Rebels bij Grover Records. Sinds 2009 treedt Byers ook weer op met de oorspronkelijke Specials waarin Dammers (en tegenwoordig ook zanger Neville Staple) wederom door afwezigheid schittert.