Rode kamperfoelie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rode kamperfoelie
Rode kamperfoelie
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Dipsacales
Familie:Caprifoliaceae (Kamperfoeliefamilie)
Geslacht:Lonicera (Kamperfoelie)
soort
Lonicera xylosteum
L. (1753)
Rode kamperfoelie
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rode kamperfoelie op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rode kamperfoelie (Lonicera xylosteum) is een struik die behoort tot de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). De struik wordt veel aangeplant en is tevens verwilderd. De oudere takken zijn hol en hebben daardoor een botachtige vorm. De soortaanduiding xylosteum is afkomstig van Oudgrieks ξύλον (xulon), 'hout' en ὀστέον (osteon), 'bot'.[1] De struik komt van nature voor in Eurazië.

De struik wordt 1-2 m hoog. De jonge takken zijn kort aangedrukt behaard. Het aan beide zijden behaarde, 2-6 cm lange blad is eirond met een wigvormige voet.

Rode kamperfoelie bloeit in mei en juni met geelachtig witte, 8-15 mm grote bloemen, die aan de voet vaak roodachtig gekleurd zijn. De bloemkroon is aan de buitenkant viltig behaard.

De glanzend, lichtrode vrucht is een bes, die vanwege de bitterstof xylosteïne voor mensen giftig is.

De plant komt voor op vochtige, kalkrijke grond in loofbossen, aan bosranden, heggen en in struikgewas.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Rode kamperfoelie is een kensoort voor het ligusterverbond (Berberidion vulgaris).

De rode-kamperfoelieboorvlieg (Myoleja lucida) heeft larven in de bes van rode kamperfoelie, waardoor de bes verkleurt en verschrompelt. Hetzelfde geldt voor de kersenvlieg (Rhagoletis cerasi). De waaiermot (Alucita hexadactyla) en de springende kamperfoeliegalmug (Contarinia lonicerearum) leeft als larve in de bloemknoppen.

Hiernaast parasieteren een aantal soorten bladluizen op rode kamperfoelie. De witte vliegen (Aleyrodidae) leven op de bladeren.

Dasineura excavans, Dasineura xylostei en kamperfoelietopgalmug (Macrolabis lonicerae) maken gallen in de bladeren. Er zijn ruim 10 soorten bladmineerders die op rode kamperfoelie parasiteren.

Voor een aantal spanners als de variabele spikkelspanner (Alcis repandata), oranje iepentakvlinder (Angerona prunaria) en de seringenvlinder (Apeira syringaria) is rode kamperfoelie waardplant.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]