Rode koningskrab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rode koningskrab
Rode koningskrab
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse:Malacostraca (Hogere kreeftachtigen)
Onderklasse:Eumalacostraca
Superorde:Eucarida
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Onderorde:Pleocyemata
Infraorde:Anomura
Familie:Lithodidae
Geslacht:Paralithodes
Soort
Paralithodes camtschaticus
Tilesius, 1815
Originele combinatie
Maja camtschatica Tilesius, 1815
Synoniemen
  • Paguristes marocanus A. Milne-Edwards & Bouvier, 1892
  • Lithodes spinosissimus J.F. Brandt, 1848
  • Lithodes japonica von Siebold, 1824
  • Paralithodes rostrofalcatus MacKay, 1932
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rode koningskrab op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Paralithodes camtschaticus

De rode koningskrab (Paralithodes camtschaticus) is een koudwaterschaaldier, oorspronkelijk afkomstig uit de Beringzee. Als een van de grootste krabachtigen kan een koningskrab een spanwijdte van bijna 2 meter behalen. De rode koningskrab is een van de populairste krabachtigen voor consumptie.

De koningskrab is afkomstig uit de Beringzee, het noordelijke deel van de Grote Oceaan, rond het schiereiland Kamtsjatka en de nabijgelegen wateren van Alaska. In de jaren zestig introduceerden Russische onderzoekers de rode koningskrab vanuit de Zee van Ochotsk aan de Pacifische kust in de Barentszzee. De onderzoekers hadden de intentie om de visserij rond Moermansk meer waarde te geven. Sindsdien heeft de koningskrab zich zowel in oostelijke als westelijke richting verspreid en nog geen vijftien jaar na de introductie werd de rode koningskrab als bijvangst in de Noorse visserij aangetroffen. De Noorse vangst kwam pas rond 1994 voor onderzoeksdoelen op gang en werd ten slotte in 2002 commercieel goedgekeurd. Noorwegen beheerst de koningskrabvisserij samen met Rusland.

De rode koningskrab behoort tot de groep van de Anomura, een zustergroep van de krabben. De koningskrab zelf wordt dus niet gezien als een krabsoort maar is dichter verwant aan de heremietkreeft. [1]

Consumptie[bewerken | brontekst bewerken]

Koningskrab wordt zowel vers als bevroren geleverd, van rauw tot gekookte producten. De kleur van de rauwe rode koningskrab is crèmewit met een bruine kleur aan de bovenkant. Tijdens het kookproces verandert het bruin in een rode kleur, waaraan de rode koningskrab haar naam te danken heeft.

Het grote bovenstuk van de poten is het populairste deel van de koningskrab, ook wel merussectie genoemd. Koningskrab is te verkrijgen als hele krab, cluster van 3 poten, losse poten, gesplitste poten (splitlegs), merussecties, losse scharen en vleesblokken.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het televisieprogramma Deadliest Catch wordt op de rode koningskrab gevist in Alaska.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]