Rode rivierkreeft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rode rivierkreeft
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
Een dreigende rivierkreeft heft zijn scharen
Een dreigende rivierkreeft heft zijn scharen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse:Malacostraca
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Infraorde:Kreeften (Astacidea)
Familie:Cambaridae
Geslacht:Procambarus
Soort
Procambarus clarkii
(Girard, 1852)
Afbeeldingen Rode rivierkreeft op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rode rivierkreeft op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De rode rivierkreeft (Procambarus clarkii) is een kreeft uit de zuidoostelijke Verenigde Staten en Mexico,[2] die leeft in zoet water.

Vaak wordt de soort aangeduid met Amerikaanse rivierkreeft, maar die naam is ook in gebruik voor enkele andere soorten van het geslacht Procambarus.

Uiterlijk[bewerken]

Volwassen dieren zijn roodachtig, op de scharen zitten felrode puntjes. De grootte van een volwassen exemplaar is minimaal 12 cm en maximaal 17 cm. Vrouwelijke dieren hebben 2 gelijke scharen, bij mannelijke exemplaren is de rechter schaar aanzienlijk groter.[3]

De rode rivierkreeft als exoot[bewerken]

Als exoot komt de kreeft al bijna wereldwijd voor in Afrika, Oost-Azië en Europa.

Het dier kan drager zijn van de kreeftenpest. Zelf wordt het dier hier niet ziek van. Door co-evolutie zijn de schimmel die kreeftenpest veroorzaakt en de zoetwaterkreeften uit Noord-Amerika aan elkaar aangepast: de zoetwaterkreeften uit Noord-Amerika zijn resistenter geworden, de schimmel is agressiever geworden. Maar met de invoer van rode en andere Noord-Amerikaanse rivierkreeften is kreeftenpest in Europa ingevoerd. De inheemse soort, de Europese rivierkreeft is hier niet tegen bestand en is daarom in grote delen van Europa uitgestorven. Mede hierdoor heeft de rode rivierkreeft zich snel kunnen uitbreiden.

In Nederland zijn in 2007 al zeven exotische kreeftensoorten ontdekt.[4] De verspreiding van de rode rivierkreeft is nog beperkt tot Noord- en Zuid-Holland en Gelderland. De meest voorkomende soort is de Amerikaanse gevlekte rivierkreeft met een landelijke verspreiding.

In Vlaanderen zijn tot nog toe vier exotische kreeftensoorten ontdekt.[5] De rode rivierkreeft wordt op een handvol, verspreide locaties gevonden. Ook in Vlaanderen is de gevlekte rivierkreeft de meest verspreide soort, al zou de rode rivierkreeft deze rol op termijn kunnen overnemen vanwege zijn sterk competitieve karakter.

De rode rivierkreeft verspreidt zich ook door afstanden over land af te leggen, dit in tegenstelling tot de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft. Dit kan voor flinke ecologische effecten zorgen, omdat zo ook geïsoleerde poelen bereikt kunnen worden. De kreeften kunnen dan flinke schade aanrichten aan de vegetatie en de opgroeiende amfibieën in deze poelen.

Consumptie[bewerken]

De rode rivierkreeft is de rivierkreeft die het meest voor consumptie wordt verkocht.

Referenties[bewerken]

  1. (en) Rode rivierkreeft op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Info verspreiding en ecologie
  3. Vroege Vogels BNN-VARA
  4. Info en ook volledig artikel te downloaden
  5. Boets et al. 2012. Distribution of crayfish (Decapoda, Astacoidea) in Flanders (Belgium): an update. Belgian Journal of Zoology 142: 86-92.