Rode rivierkreeft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rode rivierkreeft
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
Een dreigende rivierkreeft heft zijn scharen
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Crustacea (Kreeftachtigen)
Klasse:Malacostraca (Hogere kreeftachtigen)
Orde:Decapoda (Tienpotigen)
Infraorde:Astacidea (Kreeften)
Familie:Cambaridae
Geslacht:Procambarus
Soort
Procambarus clarkii
(Girard, 1852)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rode rivierkreeft op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De rode rivierkreeft (Procambarus clarkii) is een kreeft uit de zuidoostelijke Verenigde Staten en Mexico,[2] die leeft in zoet water.

Vaak wordt de soort aangeduid met Amerikaanse rivierkreeft, maar die naam is ook in gebruik voor enkele andere soorten van het geslacht Procambarus.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Volwassen dieren zijn roodachtig, op de scharen zitten felrode puntjes. De grootte van een volwassen exemplaar is minimaal 12 cm en maximaal 17 cm. Vrouwelijke dieren hebben 2 gelijke scharen, bij mannelijke exemplaren is de rechter schaar aanzienlijk groter.[3]

Exoot[bewerken | brontekst bewerken]

Als exoot komt de kreeft voor in Zuid-Amerika, Afrika, Oost-Azië en Europa.

Het dier kan drager zijn van de kreeftenpest. Zelf wordt de kreeft hier niet ziek van. Door co-evolutie zijn de schimmel die kreeftenpest veroorzaakt en de zoetwaterkreeften uit Noord-Amerika aan elkaar aangepast; de zoetwaterkreeften zijn resistenter geworden, en de schimmel is agressiever geworden. Met de invoer van de rode en andere Noord-Amerikaanse rivierkreeften is de pest in Europa geïntroduceerd. De inheemse Europese rivierkreeft is hier niet tegen bestand en daarom in grote delen van Europa uitgestorven. Mede hierdoor heeft de rode rivierkreeft zich snel kunnen uitbreiden.

In Nederland werd de rode rivierkreeft in 1984 voor het eerst aangetroffen. In 2007 waren er al zeven verschillende exotische kreeftensoorten in dat land aanwezig.[4] De meest voorkomende soort is de Amerikaanse gevlekte rivierkreeft die een landelijke verspreiding kent. De aanwezigheid van de rode rivierkreeft was lang voornamelijk beperkt tot Noord- en Zuid-Holland, maar wordt anno 2018 ook elders steeds vaker gezien.

In Vlaanderen waren tot 2012 vier exotische kreeftensoorten ontdekt.[5] De rode rivierkreeft wordt op een handvol, verspreide locaties gevonden. Ook in Vlaanderen is de gevlekte rivierkreeft de meest verspreide soort, al zou de rode rivierkreeft deze rol op termijn kunnen overnemen vanwege zijn sterk competitieve karakter.

De rode rivierkreeft verspreidt zich ook door afstanden over land af te leggen, dit in tegenstelling tot de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft. Dit kan voor flinke ecologische effecten zorgen, omdat zo ook geïsoleerde poelen bereikt kunnen worden. De kreeften kunnen dan flinke schade aanrichten aan de vegetatie en de opgroeiende amfibieën in deze poelen.

Consumptie[bewerken | brontekst bewerken]

De rode rivierkreeft is de rivierkreeft die het meest voor consumptie wordt verkocht.

Weblinks[bewerken | brontekst bewerken]