Rodenbach (brouwerij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rodenbach eiken vaten

Rodenbach is een brouwerij en biermerk uit Roeselare. De brouwerij werd in 1821 gesticht door Alexander Rodenbach, zijn broers Ferdinand en Pedro en hun zus Amelia en haar echtgenoot. Sinds 1998 is de brouwerij onderdeel van Brouwerij Palm.

De familie Rodenbach[bewerken]

Alexander Rodenbach stamde af van Ferdinand Rodenbach (1714-1783), een Duitse geneesheer afkomstig uit Andernach am Rhein. Hij had gediend in het Oostenrijks leger, en werd krijgsgevangene, opgesloten in Rijsel. Na zijn vrijlating nam hij ontslag uit het Oostenrijks leger en vestigde zich in Roeselare (in de toenmalige Oostenrijkse Nederlanden). Hij huwde met Johanna Vandenbossche en samen hadden ze vier kinderen.

Pieter Ferdinand Rodenbach (1759-1820) was eveneens geneesheer, handelaar en pachter van drankbelasting. Hij nam in 1789 deel aan de Brabantse Omwenteling. Hij was lid van de West-Vlaamse Provinciale Staten gedurende het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Hij zette zich later in voor de heropening van het Klein Seminarie Roeselare, dat gesloten was geweest tijdens de annexatie van de Oostenrijkse Nederlanden door Frankrijk. Hij had 7 kinderen met Anna Marie De Geest.

Ferdinand Gregoor Rodenbach (1783-1841), broer van Alexander Rodenbach. Hij was luitenant-grenadier in La Grande Armée tot 1815. Hij werd handelaar en pachter der stadsaccijnzen. Hij stichtte, samen met zijn broers, in 1821 de brouwerij Rodenbach en bleeft vennoot tot 1836. Hij werd eveneens arrondissementscommissaris te Roeselare en Ieper. Hij had tien kinderen met Marie Vermander.

Alexander Rodenbach (1786-1869): mede-oprichter en leider van de brouwerij.

Constantijn Rodenbach (1791-1846) was geneesheer, leraar en later volksvertegenwoordiger en consul. Hij nam deel in 1812 aan de veldtocht van Napoleon naar Rusland als hulpmajoor en chirurgijn. Hij nam, zoals zijn boers Alexander en Ferdinand, deel aan de Belgische Revolutie in 1830. Hij was, samen met Jenneval coauteur van de eerste versie van de Brabançonne, het Belgisch volkslied. Hij lag aan de basis voor de keuze van de eerste Belgische koning Leopold van Saksen-Coburg. Hij ligt begraven aan de voet van de Akropolis van Athene.

Pedro Rodenbach (1794-1848), mede-oprichter van de brouwerij en eigenaar vanaf 1836. Hij was kolonel in de Keizerlijke Wacht van Napoleon. Hij nam, zoals zijn broer Constantijn, deel in 1812 aan de veldtocht van Napoleon naar Rusland en vocht in 1815 in de Slag bij Waterloo aan de zijde van Nederlanders tegen de Fransen. In 1830 vocht hij rond Brussel tegen de Nederlanders gedurende de Belgische Revolutie. Hij had acht kinderen met Regina Wauters. Zijn naam, samen met die van zijn broer Alexander, staat op de Congreskolom te Brussel.

Regina Wauters (1795-1874), een brouwersdochter uit Mechelen, was gehuwd met Pedro Rodenbach. In de periode 1836 - 1864 nam zij de leiding van brouwerij in handen en zorgde voor verdere uitbreiding. Zij installeerde ook de eerste stoommachine in Roeselare.

Edward Rodenbach (1823-1902) was de zoon van Pedro en Regina. Hij was eerst ondernemer van een mechanische spinnerij. Hij nam in 1864 de leiding over van de brouwerij en zorgde voor verdere expansie met de bouw van een nieuwe mouterij, in 1872 een moutast (nu een beschermd monument), gistkelders en een lagerkelder. Hij stelde in 1898 een sociaal vooruitstrevend werkhuisreglement op. Hij had vier kinderen met Eugenia Mergaert.

Eugène Rodenbach (1850-1889), zoon van Edward en Eugenia. Hij is de grondlegger van de smaak van de het huidige Rodenbachbier. Hij had in 1878 de leiding overgenomen van de brouwerij. Hij liep een industriële stage in Engeland waar hij zich verdiepte in de brouwwijze van Porterbier, een donkerbruine bier gemaakt met hoppe en bruine mout en met verzuring door rijping op hout. Hij perfectioneerde deze werkwijze met een rijpingsduur van twee jaar op eikenhouten foeders (eiken vaten), waarvan de brouwerij er nu een unieke collectie van 294 bevat. Deze foeders hebben een inhoud van 12 000 tot 65 000 liter.

Georges Rodenbach (1855-1898), Franstalig schrijver en dichter.

Albrecht Rodenbach (1856-1880), Vlaamse schrijver en dichter.

Bieren[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Rodenbach (bier) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rodenbach produceert een roodkleurig bier van gemengde gisting; het aanvankelijk bovengistende bier rijpt in grote eikenhouten vaten ('foeders') en krijgt daar door gewenste infectie met de melkzuurbacterie een licht zurige smaak. In totaal bevinden zich in de brouwerij 294 eiken vaten, de oudste zijn meer dan 150 jaar oud. De inhoud van deze vaten varieert tussen 12000 en 65000 liter.

Het bier wordt tot het type Oud bruin gerekend. Bierkenner Michael Jackson noemde Rodenbach ooit het meest verfrissende bier ter wereld. Rodenbach gebruikt Belgische hop.

De gewone Rodenbach bevat 5,2% alcohol. Het bestaat uit 1/4 deel oud bier dat 2 jaar op eik gerijpt heeft en 3/4 deel jong bier. Het bier heeft verder een intens, fruitig en karamelachtig aroma en een intense zoet-zure, fruitige, volmondige smaak. Het werkt verfrissend en dorstlessend. De ideale schenktemperatuur als dorstlesser bedraagt 4°C en als degustatiebier 8 à 12°C.

Rodenbach Grand Cru bestaat uit 2/3 deel oud en 1/3 deel jong bier, is zuurder van smaak en bevat 6% alcohol.

Een inmiddels uit het assortiment verdwenen bier is de Rodenbach Alexander. Meest recent is het fruitbier Redbach (3,5%), een mengeling van klassieke Rodenbach met licht gezoet kriekensap. Enkele nieuwe bieren uit het gamma: Rodenbach Vin de Céréale (2007) en Rodenbach Vintage.

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]