Rodenborch-College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rodenborch-College
Rodenborch-College
Algemeen
Locatie Rietpad 4, Rosmalen, Nederland
Opgericht 1988 door een fusie van het Hoogveld College uit Hintham en de Sparrenburg Mavo
Type Voortgezet onderwijs
Personen
Rector Marjo van IJzendoorn
Conrector René van de Meerendonk
Leerlingen 2300
Overig
Motto Ruimte voor talent, oog voor elkaar
Website rodenborch.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Rodenborch-College is een scholengemeenschap in Rosmalen en valt onder het bestuur van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). De school ontstond in 1988 door een fusie van het Hoogveld College uit Hintham en de Sparrenburg Mavo. De school is gevestigd aan de T.M. Kortenhorstlaan in Rosmalen, waar de Sparrenburg Mavo ook was gevestigd. Het gebouw van de Sparrenburg Mavo wordt nog steeds gebruikt.

De school werd in 1988 gebouwd en bestond tot schooljaar 2004-2005 uit twee gebouwen: het noordgebouw (Vleugel 1 en Vleugel 2) en het zuidgebouw (Vleugel 3), zijnde de oude mavo. De gebouwen werden gescheiden door een fietspad. Dit fietspad ligt sinds schooljaar 2005-2006 om de school heen, waardoor de school op één terrein staat. Ook is er een extra gebouw bij gekomen.

Op de school kan vmbo-t, havo en vwo worden gevolgd. Bovendien wordt er een vwo-plus-stroom aangeboden waarin leerlingen extra vakken zoals science en multimedia aangeboden krijgen. Lichamelijke opvoeding hebben de leerlingen in de naburige Sporthal De Hazelaar. De oude gymzaal van de Sparrenburg Mavo is sinds de fusie nooit gebruikt als gymzaal; thans is deze in gebruik als studieruimte en examenzaal.

Daar waar het noordelijke gebouw staat, bevond zich tot 1987 een trainingsveld voor voetbalvereniging OJC Rosmalen.

De school kwam in 1990 op negatieve wijze in het nieuws door de criminele groepering TIC (afkorting van This is Crime). Veel van de leden waren leerling op deze school. De bende hield zich ook op bij of op het terrein van de school. Om lid te worden, moest eerst een opdracht uitgevoerd worden, variërend van diefstal of vernieling tot mishandeling.

In het schooljaar 2006-2007 begon de school met VIP-onderwijs, wat staat voor Vakkennis, Integratie en Persoonlijke ontplooiing. Dit moest ervoor zorgen dat leerlingen hun kwaliteiten optimaal konden benutten, doordat er een verbinding tussen de vakken ontstond.

In het schooljaar 2008-2009 werd de school tevens een LOOT-school, waardoor er faciliteiten voor topsporters konden worden aangeboden. Ook wordt er naast het VIP-concept jenaplanonderwijs aangeboden.

In maart 2009 nam de school samen met enkele sportverenigingen het initiatief tot de oprichting van Sport Alliantie Rosmalen, een verbindend platform om het sportieve karakter van Rosmalen te behouden en te verankeren.

Het Rodenborch-College is sinds het schooljaar 2014-2015 een van de 12 'econasia' van Nederland. Hiermee biedt het Rodenborch-College extra leerstof voor vwo-leerlingen die zeer getalenteerd in wiskunde zijn.

Aan het einde van schooljaar 2021-2022 zijn de noodlokalen van het terrein verwijderd en per 1 augustus 2022 is de school naar een nieuw schoolgebouw gegaan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]