Rodney King

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rodney King
RodneyKingApr2012.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Rodney Glen King
Geboren Sacramento, Californië, Verenigde Staten, 2 april 1965
Overleden Los Angeles, 17 juni 2012
Nationaliteit Amerikaans
Bekend van Slachtoffer van politiegeweld

Rodney Glen King (Sacramento, 2 april 1965Rialto, 17 juni 2012) was een Amerikaanse taxichauffeur die op 3 maart 1991 in het nieuws kwam bij zijn gewelddadige arrestatie door de politie van Los Angeles. Bij deze arrestatie werd Rodney uit zijn auto getrokken en herhaaldelijk zeer hard geslagen. Dit alles werd gefilmd door een omstander, George Holliday, die net een nieuwe camera had gekocht. Hij reed meteen met zijn opnames naar de tv-zender ABC en zei: "Dit moet je direct draaien". De uitzending hiervan leidde tot grote verontwaardiging en had verstrekkende gevolgen.

Aangenomen werd dat de hardhandige aanpak van de politie voortkwam uit het feit dat King Afro-Amerikaans was; de politie zou een racistisch motief gehad hebben. Later claimde de politie dat King te hard had gereden en drugs had gebruikt. De politieagenten werden in een rechtszaak inzake de vermeende mishandeling door een grotendeels blanke jury vrijgesproken van enige schuld. Deze uitspraak was de aanleiding voor grote rassenrellen in Los Angeles waarbij meer dan 50 mensen om het leven kwamen. Er waren plunderingen en ook werden verschillende auto's in brand gestoken. Later bevond de federale rechter twee van de betrokken agenten wel schuldig en legde ze een gevangenisstraf op.

King was een symbool voor de strijd tegen racisme en discriminatie.[1] Hij werd op 47-jarige leeftijd dood aangetroffen op de bodem van zijn zwembad.[2] Men is tot de conclusie gekomen dat hij per ongeluk is verdronken, met alcohol en drugs als bijdragende factoren.