Rodrigo de Jerez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rodrigo de Jerez

Rodrigo de Jerez was een Spaans zeeman die op de Santa Maria naar Amerika voer. Hij nam deel aan de eerste reis over de Atlantische Oceaan van Columbus in 1492. Hem wordt toegeschreven de eerste Europese roker te zijn. Hij keerde terug naar Europa in de Niña. Hij kwam uit de stad Ayamonte.

In september van 1492 maakt de bemanning op San Salvador voor het eerst kennis met tabak. De inboorlingen boden hen klaarblijkelijk waardevolle gedroogde bladeren die een vreemde geur afgeven aan. De bladeren werden weggegooid.

In november van 1492 zien De Jerez en Luis de Torres het daadwerkelijke roken voor het eerst. Ze waren op zoek naar de Keizer van China in Cuba. Het was te zien hoe de inboorlingen rollen uit palm- en maïsbladeren maakten met tabak erin. Een uiteinde werd aangestoken, waarna de rook uit de andere kant gedronken kon worden.

Jerez nam de gewoonte over en introduceerde het roken in Ayamonte. De rook die voortdurend uit zijn mond en neusgaten stroomde jaagde zijn buren angst aan. De Spaanse Inquisitie zette hem gevangen voor zijn zondige en helse gewoonten. Na zeven jaar werd hij vrijgelaten.

Bronnen[bewerken]