Roel Coutinho

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roel Coutinho
Coutinho vaccineert in Senegal (1973)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Roeland Arnold Coutinho
Geboortedatum 4 april 1946
Geboorteplaats Laren
Werkzaamheden
Vakgebied microbiologie, aidsonderzoek
Universiteit Universiteit van Amsterdam (1989-2011), Universiteit Utrecht (2011-)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Roel Coutinho (Laren (NH), 4 april 1946) is een Nederlands arts, microbioloog en voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb), onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Coutinho heeft een Portugees-Joodse achtergrond.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn studie geneeskunde in Amsterdam werkte Coutinho als tropenarts in Guinee-Bissau en Senegal. Ook werkte hij in Bangladesh een periode mee aan de uitroeiing van pokken.[1] Terug in Nederland specialiseerde hij zich als medisch microbioloog en werd in 1977 hoofd van de afdeling Volksgezondheid van de GGD in Amsterdam. Een onderwerp waar hij bij deze functie veel mee te maken had, was de bestrijding van seksueel overdraagbare aandoeningen. Later kwam daar ook hiv/aids bij. Een aantal jaren later promoveerde Coutinho in 1984 op het onderwerp seksueel overdraagbare aandoeningen bij homoseksuele mannen.

In 1989 werd Roel Coutinho benoemd tot hoogleraar in de epidemiologie en preventie van infectieziekten aan het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam.[2] Daarna werd hij in 2000 algemeen directeur van de GGD Amsterdam. Op 1 februari 2005 werd hij bij het RIVM sectordirecteur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb).

Roel Coutinho had met zijn functie als sectordirecteur van het CIb ook de leiding over het Outbreak Management Team (OMT), een Nederlands adviesorgaan dat adviseert over de bestrijding van een epidemie. Hij adviseerde onder andere over de in maart 2009 uitgebroken varkensgriep. Coutinho was na het uitbreken ervan meerdere malen in de media te zien en te horen over de varkensgriep. Op 15 augustus 2013 werd hij opgevolgd door Jaap van Dissel, hoofd van de afdeling Infectieziekten bij het Leids Universitair Medisch Centrum.

Per 1 mei 2011 is Roel Coutinho benoemd tot hoogleraar Life Sciences aan de Universiteit Utrecht.[3]

Het RIVM heeft in 2011 de huisarts Hans van der Linde gedagvaard in een bodemprocedure omdat de huisarts Coutinho's onafhankelijkheid openlijk in twijfel trok. Op 26 september 2012 heeft de rechter uitspraak gedaan en de eis van het RIVM afgewezen: huisarts Van der Linde mocht zijn uitspraken doen in het publieke debat.[4]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Roel Coutinho van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.