Naar inhoud springen

Roel Spanjers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roel Spanjers
Roel Spanjers
Algemene informatie
Volledige naam Roel Spanjers
Geboren 21 oktober 1969
Land Nederland
Werk
Genre(s) Blues, Country, Americana
Beroep Muzikant
Instrument(en) piano, Hammond, accordeon
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Roel Spanjers (Eindhoven, 21 oktober 1969) is een Nederlands toetsenist, componist en zanger. Hij speelt zowel piano, Hammondorgel als accordeon en heeft met veel artiesten samengewerkt, zowel op het podium als in de studio.

Spanjers groeide op in een muzikaal gezin in het zuidoosten van Noord-Brabant, zijn vader speelde piano. Thuis leerde hij zichzelf spelen. Na zijn middelbareschooltijd studeerde hij geschiedenis, maar voor zijn afstuderen stapte hij helemaal over naar de muziek.

In 1994 werkte hij mee aan het album "Chank-A-Chank" van de zydeco-band Captain Gumbo. In 1997 begeleidde hij de Amerikaanse blues-zanger en -gitarist Luther Allison tijdens diens Europese tour. Datzelfde jaar begint zijn samenwerking met streekgenoot JW Roy, op wiens albums hij vaste toetsenist is. Ook maakt Spanjers regelmatig deel uit van diens begeidingsband "The Royal Family". In 2001 begon hij met zijn broer Erik, Gabriel Peeters en Arwen Linnemann een eigen band onder de naam "Sunset Travelers", waarmee hij in 2006 het album "Birdcatchers" uitbracht.[1]

In 2007 was Spanjers een van de begeleiders op het solo-album "Opa,vertel" van Normaal-voorman Bennie Jolink. In 2008 werd Spanjers vaste toetsenist bij deze Achterhoekse band, totdat deze band in 2015 na het 40-jarig jubileum stopte.[2]

Samenwerking met Frédérique Spigt

[bewerken | brontekst bewerken]

In Walhalla op Katendrecht, nam Frédérique Spigt in 2009 een compilatie-cd met dvd op van haar vroegere werk, wat het begin was van haar samenwerking met Spanjers.
De opnames voor het album "Land" beginnen in september 2011, waarna in 2012 een theatertournee volgt.
"Elvis never left the building" was een theatershow uit 2015, met Spigt, Annet Malherbe, gitarist Janos Koolen en Houk en Kees van Warmerdam.[3]
Onder de naam "Spigt & Spanjers" brachtenen zij de ep "The Road" uit, een zestal roadsongs. Roel Spanjers nam ook de helft van de composities en de zangpartijen op zich.

Samenwerking met Ricky Koole

[bewerken | brontekst bewerken]

Het Rotterdamse trio Ocobar, uitgebreid met Roel Spanjers begeleidde Ricky Koole in 2013 op haar theatertour "Buitenstaanders". Een programma over buitenstaanders in de muziek. Leo Blokhuis was spreekmeester. In 2014 nam zij met dezelfde begeleiders haar album "No Use Crying" op. In 2016 tourden zij langs de theaters met een programma over New Orleans, met naast Spanjers ook Rubin Heine en het trio Ocobar.

Roel Spanjers is getrouwd met Arwen Linneman. Ze hebben een zoon.