Roelant Savery

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Appelschimmel (1625-1630)
Landschap met vogels en dodo (1628)
Elia in de woestenij (circa 1625). Sint Eloyen Gasthuis, Utrecht

Roelant Savery (Kortrijk, 1576 - begraven in Utrecht, 25 februari 1639) was een Zuid-Nederlandse schilder, graveur en tekenaar.[1]

Biografie[bewerken]

Savery's protestantse ouders ontvluchtten de Zuidelijke Nederlanden om religieuze redenen na de Inname van Kortrijk door Malcontenten en vestigden zich rond 1585 in Haarlem. De familie Savery was een kunstenaarsfamilie. Savery ontving zijn schildersopleiding van zijn oudere broer Jacob in Amsterdam.

Na zijn opleiding reisde Savery naar Praag, waar hij in 1604 voor het eerst wordt vermeld. Hij was er hofschilder van de keizers Rudolf II en Matthias, die van hun residentie een centrum van maniëristische kunst hadden gemaakt. Hij reisde naar Tirol om er de planten te bestuderen.

Uiterlijk in 1616 keerde Savery terug naar Amsterdam, maar in 1618 vestigde hij zich definitief in Utrecht; een jaar later trad hij er toe tot het Sint-Lucasgilde. Zijn neefje Hans Savery werd zijn belangrijkste assistent.

In 1621 kocht Savery het huis Het Keijserswapen aan de Boterstraat te Utrecht (en werd daarmee de buurman van het smedengilde van St. Eloy). Het huis had een grote tuin vol planten en bloemen, waar verschillende kunstbroeders kind aan huis waren. Savery was bevriend met stillevenschilders als Balthasar van der Ast en Ambrosius Bosschaert. In de jaren 1620 was hij een van de succesvolste schilders in Utrecht, maar later raakte hij in moeilijkheden, mogelijk als gevolg van alcoholverslaving. In 1638 ging hij failliet, en een half jaar later stierf hij ongehuwd.

Werk[bewerken]

Savery schilderde vooral landschappen in de Vlaamse traditie van Gillis van Coninxloo, vaak gestoffeerd met vele minutieus geschilderde dieren en planten, al dan niet met een mythologisch of bijbels thema op de achtergrond. Daarnaast vervaardigde hij bloemstillevens.

Zijn schilderijen in een hoogstpersoonlijke stijl, verwant aan het heersende maniërisme, waren buitengewoon in trek bij verzamelaars, en bevinden zich tegenwoordig in vele musea in Europa. Ook zijn voorbereidende tekeningen worden nog altijd hoog geschat. In 2011 vond een overzichtstentoonstelling van het werk van Savery plaats in het Broelmuseum in Kortrijk.

Tijdens een opname voor Tussen kunst en kitsch in 2009 werd een onbekend werk van hem ontdekt, dat kenmerken van schilderijen van Jeroen Bosch vertoonde.[2]

Zie ook[bewerken]