Roemeens-Moldavische hereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roemenië en Moldavië op de kaart

Dit artikel gaat over een eventuele Roemeens-Moldavische hereniging. Sinds de Moldavische onafhankelijkheid hoopt een aantal Moldaviërs op een hereniging, alhoewel er toch velen tegen een hereniging zijn. Zo hoopt bijvoorbeeld het autonome Transnistrië op een vereniging met Rusland. Er werd besloten dat pas wanneer Moldavië zich wil herenigen met Roemenië, Transnistrië zich bij Rusland mag aansluiten. Er werden onder andere verenigingen opgericht, waaronder Basarabia, pămînt românesc. Volgens de krant Cotidianul zou een hereniging met Roemenië tussen de 30 en 35 miljard euro kosten[1]. De kranten Ziua en Timpul bekritiseerden[2][3] de Cotidianul vervolgens voor het overdrijven van de kosten en het weglaten van mogelijke voordelen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook de artikelen Vorstendom Moldavië en Geschiedenis van Moldavië

Er bestonden drie Roemeense vorstendommen waaronder ook het vorstendom Moldavië. In de 19e eeuw vielen de Russen het oosten (Bessarabië) van Moldavië binnen. Tot de Eerste Wereldoorlog bleef het Russisch, maar toen voegde het zich bij Roemenië. Het Molotov-Ribbentroppact tussen Hitler en Stalin voorzag in 1939 in annexatie van Bessarabië door de Sovjet-Unie, wat in 1940 gebeurde. Tussen 1941 en 1944 was Bessarabië weer Roemeens, maar vanaf 1944 werd het gebied weer onderdeel van de Sovjet-Unie. Veel inwoners van Bessarabië werden gedeporteerd naar Siberië waarna er vele Russen in hun plaats kwamen. In 1991, bij de val van de Sovjet-Unie, verklaarde een nieuw land zich onafhankelijk: Moldavië (ong. ¾ van Bessarabië).

Tegenwoordig is de Moldavische Communistische Partij van Vladimir Voronin aan de macht. De socialisten in Moldavië zijn tegen een eventuele hereniging . De mensen in Moldavië worden sindsdien Moldaviërs (Moldaviërs zijn etnisch Roemenen) genoemd en de taal die ze spreken is het "Moldavisch" (tussen het Moldavisch en het Roemeens zijn er geen verschillen maar de "Moldavische taal" kan ook als een dialect van het Roemeens worden gezien).

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 juli 2006 maakte Traian Băsescu bekend dat Roemenië een eventuele hereniging zal goedkeuren. Vladimir Voronin, de Moldavische president, maakte op 30 augustus 2006 bekend dat Moldavië zich voorlopig niet met Roemenië zal herenigen. Diezelfde dag ontstond er een klein protest in de Moldavische hoofdstad.

Acties[bewerken | brontekst bewerken]

In een periode van ongeveer tien jaar zijn er een aantal acties geweest vóór een eventuele hereniging. Er zijn bijvoorbeeld bijeenkomsten, er worden bijvoorbeeld in Boekarest allemaal stickers met de tekst "Bessarabië, Roemeens land" opgeplakt enzovoort. Soms zijn er ook (kleine) protesten.

Koninkrijk Roemenië na de Eerste Wereldoorlog en in het oranje de Moldavische ASSR

Tijdlijn van acties:

  • 27 maart 2006 - Meer dan 100 politieagenten en een aantal jongeren werden gearresteerd omdat ze in de Moldavische hoofdstad de "Roemeense driekleur" ophingen omdat op deze dag, 88 jaar geleden, vóór de vereniging van Roemenië en Moldavië werd gestemd.
  • 4 mei 2006 - ongeveer 300 leerlingen van de „Gheorghe Asachi”school in Chisinau hebben geprotesteerd, omdat de titel van de school de vorige dag van „liceul român-francez” naar „liceul moldo-francez” werd verplaatst.
  • 28 juni 2006 - Protest bij de Russische ambassade in Chisinau wegens 66 jaar van communisme in Moldavië.
  • 30 augustus 2006 - 9 leden van de organisatie Basarabia, pămînt românesc zijn opgepakt in Chisinau. Ze waren aan het protesteren in het Hyde Park midden in de hoofdstad.
  • 31 augustus 2006 - "Dag van de Roemeense taal" - Concert "Basarabia, pămînt românesc" in Boekarest".

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Volgens dit krantenartikel van cotidianul.ro (ro)
  2. (ro) Cât ne costă idealul reîntregirii? ("How Much The Ideal of Reunification Costs Us?") - Ziuay
  3. De ce Germania a numărat nemții, și nu banii din buzunarele lor? ("Why Did Germany Count The Germans, And Not Their Money?") - Timpul.md

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]