Roger Dumas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roger Dumas
Roger Dumas
Roger Dumas
Algemene informatie
Geboren Annonay, 9 mei 1932
Overleden Parijs, 3 juli 2016
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Jaren actief 1953-2015
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Roger Dumas (Annonay, 9 mei 1932Parijs, 3 juli 2016) was een Frans acteur en tekstschrijver. Hij werkte zowel voor het grote scherm, de televisie als het theater.

Leven en werk[bewerken]

Eerste jaren[bewerken]

Reeds in 1945 begaf de jonge Dumas zich naar Parijs. Negen jaar later debuteerde hij bij het theatergezelschap van toneelregisseur Michel de Ré. Zijn vertolkingen vielen in de smaak, maar het waren zijn filmrollen die hem bekend maakten bij een ruimer publiek.

Na enkele onbeduidende bijrolletjes trok hij in 1959 de aandacht met twee steviger bijrollen: die van de jonge amateur-journalist die Arsène Lupin bijstaat in de komische misdaadfilm Signé Arsène Lupin en die van de jongen die tijdens de oorlog geboren is uit een overspelige relatie van Gabins vrouw en die door hem aanvaard wordt als zijn eigen kind in de tragikomedie Rue des prairies. Op de set van die laatste film ontmoette hij actrice Marie-Josée Nat met wie hij kort daarna huwde. Het huwelijk hield twee jaar stand.

Bijrollen[bewerken]

Hij kreeg vooral bijrollen toebedeeld. Zo was hij in de jaren zestig te zien naast onder meer Louis de Funès (in de komedie Pouic-Pouic, 1963), Jean-Paul Belmondo (in de heel succesrijke avonturenfilm L'Homme de Rio, 1963) en Roger Hanin (in Chabrols spionagetweeluik Le Tigre aime la chair fraîche, 1964, en Le Tigre se parfume à la dynamite, 1965).

Later deed Chabrol nog een beroep op hem voor de zijn wrange thriller-komedie Masques (1987) en het Huppertdrama L'Ivresse du pouvoir (2005). Ook met Philippe de Broca werkte Dumas na L'Homme de Rio opnieuw samen in de komedie Tendre poulet (1978) en in de historische avonturenfilm Chouans ! (1987). Hij stelde zijn talent ook meermaals ten dienste van Alain Corneau en Roger Hanin.

Hij draaide even graag in populaire komedies zoals Association de malfaiteurs (1986), het megasucces Les Couloirs du temps : Les Visiteurs 2 (1997) of Ensemble, c'est tout (2007) als in auteursfilms van Olivier Assayas (de drama's Une nouvelle vie en Les Destinées sentimentales) en van striptekenaar Enki Bilal (de sciencefictionfilms Bunker Palace Hôtel en Tykho Moon).

Toneel[bewerken]

Dumas bleef zijn hele carrière lang trouw aan de wereld van het theater. Hij dankt zijn prijs en nominaties voor de Molières (voor beste mannelijke bijrol), de belangrijkste Franse toneelonderscheiding, aan zijn jarenlange prestaties op de planken.

Liedjestekstschrijver[bewerken]

Hij schreef of schreef mee (samen met zijn vriend Jean-Jacques Debout) aan teksten voor onder meer Chantal Goya, Sylvie Vartan, Richard Anthony, Johnny Hallyday, Yves Montand en Gérard Lenorman.

Filmografie (selectie)[bewerken]

Prijzen en nominaties[bewerken]

Prijs[bewerken]

  • 2006: Molière voor beste mannelijke bijrol voor Moins deux

Nominaties[bewerken]

  • 1994: Molière voor beste mannelijke bijrol voor Le Retour
  • 2003: Molière voor beste mannelijke bijrol voor Hysteria (in regie van John Malkovich)