Roger Mahony

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roger Michael Kardinaal Mahony
2006-03-31 03 Anaheim, CA Cardinal Mahony.jpg
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Ambt emeritus-aartsbisschop van Los Angeles
Titelkerk Santi Quattro Coronati
Creatie
Gecreëerd door Johannes Paulus II
Consistorie februari 1991
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Roger Michael Mahony (Hollywood, 27 februari 1936), is een Amerikaans rooms-katholiek geestelijke en kardinaal.Hij is emeritus-aartsbisschop van Los Angeles

Mahony kreeg als kind al een zeer religieuze opvoeding. Hij studeerde theologie en filosofie op het seminaries van Mission Hill en Camarillo, voor hij in 1962 het sacrament van de priesterwijding ontving.

Hij werkte vervolgens als parochiepriester in Fresno en was tegelijkertijd directeur Sociale Zaken van zijn eigen bisdom. Hij zette zich bijzonder in voor randgroepjongeren, vooral uit de Spaanssprekende gemeenschap. In 1967 verleende Paus Paulus VI hem de titel Huiskapelaan van de Heilige Vader. In 1975 volgde zijn benoeming tot bisschop van Fresno, gevolgd door die van Stockton. In 1985 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Los Angeles. Bij het consistorie van februari 1991 verhief Paus Johannes Paulus II hem tot kardinaal, met als titelkerk de Santi Quattro Coronati. In 2011 ging Mahony met emeritaat.

Kardinaal Mahony was een van de deelnemers aan het Conclaaf van 2005.

In vervolg op het misbruikschandaal werd de kardinaal verweten getracht te hebben de zaak in de doofpot te stoppen en zelfs de rechtsgang te hebben belemmerd. Een en ander had aanvankelijk geen gevolgen voor zijn positie. In 2013 werd het Mahony door zijn bisdom echter alsnog verboden om publieke functies uit te oefenen. Naar aanleiding hiervan werd Mahony door een groepering van Amerikaanse katholieken opgeroepen om niet deel te nemen aan het conclaaf voor de verkiezing van de opvolger van Paus Benedictus XVI.