Roger Planchon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roger Planchon
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Roger Planchon (Saint-Chamond, 12 september 1931 - Parijs, 12 mei 2009) was een Frans toneelschrijver, toneelregisseur en acteur.

Roger Planchon bracht zijn jeugd door in Dornas in de Ardèche. De landelijke sfeer zou als achtergrond dienen in veel van zijn latere stukken, zoals in La Remise.

Hij begon zijn acteursloopbaan bij een amateurstoneelgezelschap en werd vanaf 1949 actief als toneelacteur. Roger Planchon richtte in 1952 het "Théâtre de la Comédie" in Lyon op. In 1957 werd hij directeur van het "Théâtre de la Cité" in Villeurbanne. Planchon was een voorstander van de decentralisering van het Franse theaterwezen en wees een aanbod van de Comédie Française af. Hij ensceneerde zowel klassiekers van Shakespeare en van Molière, als moderne stukken van Arthur Adamov en Michel Vinaver. Sinds 1950 regisseerde hij ook zijn eigen stukken, waarin hij zelf meespeelde.

Planchon was ook actief in de filmwereld. In 1987 verfilmde hij Dandin van Molière. Zijn film Louis, enfant-roi deed in 1993 mee voor de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Hij overleed in mei 2009 aan een hartinfarct.

Filmografie (selectie)[bewerken]

Als acteur[bewerken]

Als regisseur en scenarioschrijver[bewerken]

  • 1987: Dandin
  • 1992: Louis, enfant roi
  • 1997: Lautrec