Roger Scruton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roger Scruton

Roger Vernon Scruton (Manchester, 27 februari 1944) is een Brits conservatief filosoof en schrijver. Na een academische loopbaan in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten van Amerika trok hij zich terug op het Engelse platteland. Hij schreef een dertigtal boeken over filosofie, kunst, cultuur en politiek. Daarnaast publiceerde hij ook talloze artikels in allerlei tijdschriften.

Traditioneel conservatisme[bewerken]

Scruton is een typische vertegenwoordiger van het traditionele conservatisme. Zo is hij gekant tegen het thatcheriaanse conservatisme dat vooral oog heeft voor economische belangen en geen aandacht meer zou besteden aan de traditionele aandachtspunten van het conservatisme, zoals cultuur, gezin, het historisch gegroeide en decentralisatie. Hij lanceerde ook het gebruik van oikofobie, een term voor een ziekelijke afkeer van het eigen nest, de eigen cultuur. Oikofobie wordt dan gezien als een extreme vorm van xenofilie en tegenhanger van xenofobie. In 2013 werd dit begrip overgenomen door de Nederlandse publicist en toekomstige politicus Thierry Baudet in zijn boek Oikofobie, de angst voor het eigene.

Ten aanzien van de achttiende-eeuwse filosoof Kant neemt hij, zoals in zijn boek "Kant" blijkt, een tweeslachtige houding aan; enerzijds heeft hij een enorm respect en bewondering voor de persoon en anderzijds bekritiseert hij zeer sterk de kantiaanse moraal, die hij te individualistisch vindt.

Sinds november 2018 werkte Scruton voor de Britse regering als adviseur huisvesting in de 'Building Better, Building Beautiful' commissie waarvan hij de voorzitter was. In april 2019 werd hij ontslagen als regeringsadviseur naar aanleiding van ''antisemitische uitspraken'' over de Joods-Hongaarse zakenman en filantroop George Soros. Ook had hij opgemerkt dat het begrip ''islamofobie verzonnen was door de Moslimbroederschap om de discussie rond een belangrijk probleem in de Europese samenleving te verhinderen''.[1] Scruton deed deze uitspraken in een interview met de New Statesman. In de daaropvolgende maanden bleek het interview misinterpretaties te bevatten en in juli 2019 vroeg de regering hem om zijn werk als adviseur huisvesting verder te zetten als co-voorzitter van de 'Building Better, Building Beautiful' commissie. Scruton ging akkoord en nam zijn oude positie weer op.[2]

Werken in het Nederlands vertaald[bewerken]

 • Kant, Lemniscaat, 2000, vert. Tjalling Bos. Oorspr. bij Oxford University Press, 1982
 • Spinoza, Lemniscaat, 2000, vert. Hessel Daalder. Oorspr. bij Oxford University Press, 1986
 • De betekenis van het Conservatisme, 2001
 • Filosofisch denken, 2000
 • Het Westen en de Islam, 2003
 • Moderne cultuur. Kampen, 2003
 • Waarom cultuur belangrijk is. Amsterdam, 2007
 • Moderne filosofie, van Descartes tot Wittgenstein, 2006
 • Schoonheid. Amsterdam, 2010
 • Het nut van pessimisme en de gevaren van valse hoop. Amsterdam, 2010
 • Groene filosofie, verstandig nadenken over onze planeet, Amsterdam, 2012
 • Eindeloos verlangen naar het heilige, Amsterdam, 2015

Externe links[bewerken]

Noten[bewerken]

 1. (en) Matthew Weaver en Peter Walker, Government sacks Roger Scruton after remarks about Soros and Islamophobia. The Guardian (10 april 2019). Geraadpleegd op 11 april 2019.
 2. (en) Douglas Murray, Roger Scruton gets his job back. The Spectator (23 juli 2019). Geraadpleegd op 15 september 2019.