Roger Tsien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nobelprijswinnaar  Roger Yonchien Tsien
1 februari 1952 - 24 augustus 2016
Roger Tsien
Geboorteland Verenigde Staten
Geboorteplaats New York
Nobelprijs Scheikunde
Jaar 2008
Reden "Voor hun ontdekking en ontwikkeling van het Groen Fluorescerend Eiwit (Green Fluorescent Protein, GFP)."
Samen met Osamu Shimomura
Martin Chalfie
Voorganger(s) Gerhard Ertl
Opvolger(s) Thomas Steitz
Ada Yonath
Venkatraman Ramakrishnan
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Roger Yonchien Tsien (New York, 1 februari 1952 - Eugene, 24 augustus 2016) was een Chinees-Amerikaans biochemicus. In 2008 ontving hij de Nobelprijs voor de Scheikunde samen met Osamu Shimomura en Martin Chalfie voor hun ontdekking en ontwikkeling van groen fluorescent proteïne (Green Fluorescent Protein, GFP).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tsien werd geboren in New York als zoon van Hsue-Chu Tsien and Yi-Ying Li. Na de Livingston High School ging hij schei- en natuurkunde studeren aan de Harvard-universiteit. In 1977 promoveerde hij aan de Universiteit van Cambridge. Na zijn promotie bleef hij verbonden aan Cambridge als docent fysiologie.

In 1981 werd hij docent biochemie aan de Universiteit van Californië - Berkeley, vanaf 1985 als hoogleraar. Vier jaar later werd hij hoogleraar farmacologie aan de Universiteit van Californië - San Diego.

Tsien deed onderzoek naar genetisch gemodificeerd groen fluorescent proteïnes. Hij slaagde erin een heel kleurenpalet van deze eiwitten te creëren. Dit stelde cellulaire biologen en neurobiologen in staat om verschillende biologische processen te volgen. Naast de Nobelprijs in 2008 verkreeg Tsien voor zijn werk in 2002 de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de biochemie en biofysica van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Zie de categorie Roger Tsien van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.