Rogier Bernard III van Foix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rogier Bernard III van Foix
1243-1302
Graaf van Foix
Periode 1265-1302
Voorganger Rogier IV
Opvolger Gaston I
Burggraaf van Béarn
Periode 1290-1302
Voorganger Gaston VII
Opvolger Gaston VIII
Vader Rogier IV van Foix
Moeder Brunisende van Cardona

Rogier Bernard III van Foix (geboorteplaats onbekend, 1243 - Tarascon-sur-Ariège, 3 maart 1302) was een zoon van graaf Rogier IV van Foix en van Brunisende van Cardona. Hij volgde zijn vader op als graaf van Foix in 1265.

Levensloop[bewerken]

Hij raakte in strijd met Filips II van Frankrijk. Dit geschil vond zijn oorsprong in de ambitie van de Franse koningen om hun gezag in Languedoc te bevestigen. Toen Rogier Bernard samen met Gerolt VI van Armagnac in 1272 de heer van Sompuy aanviel, riep deze de hulp van de Franse koning in. Filips August stuurde een leger naar het gebied en belegerde Foix. Na de val van Foix werd Rogier Bernard gevangengenomen en een tijd vastgehouden in Carcassonne. Hij kwam vrij, maar diende de eed van trouw aan de Franse koning af te leggen.

Met Filips III van Frankrijk was de relatie wel goed en Rogier Bernard werd een van zijn trouwste volgelingen. Bij de dood van Hendrik I van Navarra, leidde Rogier Bernard het Franse leger tegen Aragon, dat meende aanspraken te kunnen maken op de opvolging. Filips zoon, de latere koning Filips IV, was evenwel gehuwd met Johanna, de troonopvolgster van Navarra. Rogier Bernard versloeg de Aragonezen en veroverde en verwoestte Pamplona in 1276. Als dank kreeg hij van Filips III al de voorheen door Foix verloren gebieden terug.

Onder zijn bewind werd in 1278 een nog steeds bestaand akkoord gesloten over het gemeenschappelijk bestuur over Andorra door Pere d'Urtx, bisschop van Urgell en de graven van Foix. In 1280 brak een nieuwe oorlog uit tegen Aragon, maar deze maal werd Rogier Bernard gevangengenomen en opgesloten tot 1283.

Zijn gezin[bewerken]

Rogier Bernard was in 1252 gehuwd met Margaretha van Moncada, de dochter en erfgename van burggraaf Gaston VII van Béarn, waardoor Béarn in handen van de graven van Foix kwam.

Zijn kinderen waren:

  • Gaston I, zijn opvolger,
  • Constance, in 1296 gehuwd met Jan I van Lévis, heer van Mirepoix,
  • Mathe, in 1294 gehuwd met Bernard IV van Astarac,
  • Margaretha (-1304), in 1291 gehuwd met Jordaan V van L'Isle-Jourdain,
  • Brunissende, in 1298 gehuwd met Eli VII van Périgord.