Rogue One: A Star Wars Story

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rogue One)
Rogue One: A Star Wars Story
Rogue One: A Star Wars Story
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Gareth Edwards
Producent Kathleen Kennedy
Allison Shearmur
Simon Emanuel
Scenario Chris Weitz
Tony Gilroy
Verhaal John Knoll
Gary Whitta[1]
Hoofdrollen Felicity Jones
Diego Luna
Ben Mendelsohn
Donnie Yen
Mads Mikkelsen
Alan Tudyk
Jiang Wen
Forest Whitaker
Muziek Michael Giacchino
Montage John Gilroy
Jabez Olssen
Colin Goudie
Cinematografie Greig Fraser[2]
Productiebedrijf Lucasfilm Ltd.
Distributie Walt Disney Studios
Motion Pictures
Première 10 december 2016
(Los Angeles)
Vlag van Nederland 14 december 2016
Vlag van België 14 december 2016
Genre Sciencefiction
Speelduur 133 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 200 miljoen
Opbrengst US$ 1,056 miljard[3]
Voorloper Andor (spin-off)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Rogue One: A Star Wars Story,[4] of kortweg Rogue One, is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 2016 en het eerste deel uit de anthologiereeks van de succesvolle filmfranchise Star Wars. De film wordt geregisseerd door Gareth Edwards en geproduceerd door Lucasfilm en Walt Disney Pictures. Het scenario van de film is van de hand van Gary Whitta en Chris Weitz, gebaseerd op een idee van John Knoll. Felicity Jones speelt de hoofdrol in de film. De film speelt zich af net voor de gebeurtenissen in Episode IV: A New Hope.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Onderzoekswetenschapper Galen Erso en zijn gezin verstoppen zich op de planeet Lah'mu wanneer de Keizerlijke wapenontwikkelaar Orson Krennic arriveert om Galen te dwingen de Death Star te voltooien, een op een ruimtestation gebaseerd superwapen dat volledige planeten kan vernietigen. Galen's vrouw Lyra wordt gedood tijdens de confrontatie terwijl hun dochter Jyn ontsnapt en wordt gered door de Rebellen-extremist Saw Gerrera.

Dertien jaar later ontvlucht de vrachtpiloot Bodhi Rook het Keizerrijk. Hij brengt een holografische boodschap die werd opgenomen door Galen naar Saw op de woestijnmaan Jedha. Nadat hij over de Death Star heeft gehoord van een geheimagent op de handelspost Kafrene, bevrijdt de Rebellenalliantie-inlichtingenofficier Cassian Andor de ondertussen volwassen Jyn uit een Keizerlijk werkkamp op Wobani, waarna hij haar naar de Rebellenleidster Mon Mothma brengt op de planeet Yavin IV. Mon Mothma overtuigt Jyn om Galen te vinden en hem te redden zodat de Alliantie meer kan leren over de Death Star. Cassian krijgt heimelijk de opdracht om Galen te doden in plaats van hem te helpen ontsnappen.

Jyn, Cassian en de geherprogrammeerde Keizerlijke droid K-2SO reizen naar Jedha, waar het Keizerrijk Kyberkristallen verwijdert uit de heilige stad om de Death Star te bewapenen, terwijl Saw en zijn partizanen verwikkeld zijn in een gewapende opstand tegen hen. Met behulp van de blinde spirituele krijger Chirrut Îmwe en zijn huurlingvriend Baze Malbus maakt Jyn contact met Saw, die Bodhi gevangen houdt. Saw toont haar de boodschap van Galen, waarin die onthult in het geheim een zwakke plek in de Death Star te hebben ingebouwd en hen opdraagt de plannen te stelen uit de Keizerlijke databank op de planeet Scarif.

Op de Death Star beveelt Krennic een testschot met een laag vermogen om te bewijzen dat het superwapen werkt, die de hoofdstad van Jedha vernietigt. Jyn en haar groep bevrijden Bodhi en ontvluchten de maan, maar Saw besluit achter te blijven om te sterven samen met de stad. Groot Moff Tarkin feliciteert Krennic, waarna hij de ontvluchting van Bodhi en een beveiligingslek gebruikt als voorwendsel om de controle over het project over te nemen. Bodhi leidt de groep naar Galen's Keizerlijke onderzoeksfaciliteit op de planeet Eadu, waar Cassian besluit Galen niet te doden. Jyn maakt haar aanwezigheid bekend aan Galen voordat Rebellenbommenwerpers de basis aanvallen. Galen geraakt dodelijk gewond en sterft in de armen van zijn dochter, waarna ze ontsnapt met de rest van de groep aan boord van een gestolen Keizerlijke vrachtshuttle. Krennic wordt ontboden door Darth Vader om zich te verantwoorden voor de aanval op Eadu. Krennic vraagt de steun van Vader voor een audiëntie met de Keizer, maar Vader beveelt hem ervoor te zorgen dat er zich geen verdere inbreuken voordoen.

Jyn stelt een plan voor om de plannen van de Death Star te stelen met de hulp van de Rebellenvloot, maar slaagt er niet in de goedkeuring te krijgen van de Raad, die een overwinning tegen het Keizerrijk nu onmogelijk achten. Gefrustreerd over hun afzijdigheid leidt Jyn's groep een kleine groep van Rebellenvrijwilligers om de databank zelf te plunderen. Wanneer ze aankomen bij Scarif in de gestolen vrachtshuttle, dat door Bodhi Rogue One wordt genoemd, geraken een vermomde Jyn en Cassian samen met K-2SO de basis binnen terwijl de andere Rebellen het Keizerlijke garnizoen aanvallen als afleiding. De Rebellenvloot hoort van de inval wanneer ze een Keizerlijk bericht onderscheppen en vertrekt naar Scarif om steun te bieden. K-2SO offert zichzelf op zodat Jyn en Cassian de data kunnen stelen. Chirrut wordt gedood na het activeren van de hoofdschakelaar zodat communicatie met de Rebellenvloot mogelijk wordt gemaakt. Kort daarna wordt ook Baze gedood. Bodhi wordt gedood door een granaat vlak nadat hij de Rebellenvloot heeft geïnformeerd dat hij het beschermingsschild rond Scarif moet deactiveren om de plannen door te kunnen sturen. Jyn en Cassian krijgen de plannen in handen, maar worden in een hinderlaag gelokt door Krennic, die in een vuurgevecht wordt verwond door Cassian. Jyn verstuurt de plannen naar het Rebellenschip. De Death Star is ondertussen in een baan rond Scarif gebracht, waar Tarkin opnieuw een schot met laag vermogen beveelt om de gecompromitteerde basis te vernietigen. Hierbij worden Jyn, Cassian, Krennic en de resterende grondtroepen van de Rebellen en het Keizerrijk gedood.

De Rebellenvloot bereidt zich ondertussen voor om in hyperspace te gaan, maar veel van de schepen worden onderschept door het vlaggenschip van Darth Vader. Vader gaat aan boord van het Rebellenschip en probeert de plannen terug te krijgen, maar het kleine ruimteschip Tantive IV ontsnapt met de plannen aan boord. Aan boord van het vluchtende schip verklaart Prinses Leia dat de plannen "hoop" bieden voor de Rebellen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Jones, Felicity Felicity Jones[5] Jyn Erso
Luna, Diego Diego Luna[6] Kapitein Cassian Andor[7]
Tudyk, Alan Alan Tudyk K-2SO[7]
Yen, Donnie Donnie Yen Chirrut Îmwe[7]
Jiang Wen Baze Malbus[7]
Mendelsohn, Ben Ben Mendelsohn[6] Directeur Orson Krennic[7]
Henry, Guy Guy Henry Gouverneur Tarkin
Whitaker, Forest Forest Whitaker[8] Saw Gerrera
Ahmed, Riz Riz Ahmed Bodhi Rook[7]
Mikkelsen, Mads Mads Mikkelsen Galen Erso
Smits, Jimmy Jimmy Smits Bail Organa
Petrie, Alistair Alistair Petrie Generaal Draven
O'Reilly, Genevieve Genevieve O'Reilly[9] Mon Mothma
Daniels, Ben Ben Daniels Generaal Antoc Merrick
Kasey, Paul Paul Kasey (acteur) Admiraal Raddus
Stanton, Stephen Stephen Stanton (stem)
McElhinney, Ian Ian McElhinney Generaal Dodonna
Aris, Jonathan Jonathan Aris Senator Jebel
Duncan-Brewster, Sharon Sharon Duncan-Brewster Senator Pamlo
Wilding, Spencer Spencer Wilding[10] (acteur) Darth Vader
Naprous, Daniel Daniel Naprous[10] (acteur)
Jones, James Earl James Earl Jones[10] (stem)
Deila, Ingvild Ingvild Deila Leia Organa
Daniels, Anthony Anthony Daniels C-3PO
Kane, Valene Valene Kane Lyra Erso
Pow, Duncan Duncan Pow Sergeant Melshi
Cook, Aidan Aidan Cook Two Tubes
Mays, Daniel Daniel Mays Tivik
Beckmann, Tim Tim Beckmann Kapitein Antilles
James, Geraldine Geraldine James Blue Three
Farnaby, Simon Simon Farnaby Blue Five
Smiley, Michael Michael Smiley Dr. Evazan
Davis, Warwick Warwick Davis Weeteef Cyubee
Ankrum, David David Ankrum Wedge Antilles (stem)

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Begin juli 2015 raakte bekend dat de second unit begonnen is met een grote actiescène te filmen in de Pinewood Studios.[11] Producent Kathleen Kennedy verklaarde tijdens het Star Wars Panel op San Diego Comic-Con 2015 dat de hoofdopnames van de film begin augustus van start zullen gaan.[12]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Rogue One: A Star Wars Story (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De originele filmmuziek is gecomponeerd door Michael Giacchino en bevat ook enkele muziekthema's van John Williams uit vorige films.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]