Rohde & Schwarz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rohde & Schwarz
Logo
Rechtsvorm GmbH & Co. KG
Oprichting 17 november 1933
Oprichter(s) Lothar Rohde
Hermann Schwarz
Sleutelfiguren Christian Leicher (CEO, voorzitter)
Peter Riedel (COO)
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Hoofdkantoor München
Werknemers 13.000 (2021)
Omzet/jaar EUR 2,34 miljard (2020/21)
Website www.rohde-schwarz.de
Portaal  Portaalicoon   Economie

Rohde und Schwarz GmbH & Co. KG (R&S) is een Duits elektronicabedrijf gespecialiseerd in meettechniek, radio- en televisiezenders, radiobewaking, radionavigatie en radiocommunicatie. Het bedrijf produceert producten voor mobiele communicatie, omroep en elektronica, luchtvaart en defensie, cybersecurity en kritieke infrastructuur.

De in 1933 door dr. Lothar Rohde en dr. Hermann Schwarz opgerichte onderneming ontwikkelt en produceert elektronische producten voor de kapitaalgoederensector, maar geen consumptiegoederen voor consumenten. Het hoofdkantoor bevindt zich in München. Daarnaast zijn er regionale hoofdkantoren in Columbia, Maryland in de Verenigde Staten en Singapore voor Azië. Het bedrijf heeft zo'n zevenduizend werknemers in Duitsland, van wie er tweeduizend werken op het hoofdkantoor van de groep. Wereldwijd telt Rohde & Schwarz ongeveer twaalfduizend medewerkers in meer dan zeventig landen.

Het in Utrecht gevestigde Rohde & Schwarz Benelux (RSBNL) is een zelfstandige dochteronderneming van het bedrijf uit München en levert naast de eigen producten een aantal aanvullende productlijnen van andere bedrijven die door RSBNL worden vertegenwoordigd .

Heel wat piratenzenders werkten met radiozenders van Rohde & Schwarz, waaronder Radio Noordzee Internationaal, Hofstad Radio en Radio Distel. In 2005 nam Rohde & Schwarz de Duitse sectorgenoot Hameg Instruments GmbH over, nu een divisie van R&S. Sinds 2016 wordt de merknaam van Hameg niet meer gevoerd. In het boekjaar 2021/2022 (juli-juni) realiseerde het bedrijf een omzet van 2,53 miljard euro. Het exportaandeel ligt rond de 90%. Traditioneel investeert het bedrijf gemiddeld zo'n 16% van de winst in research and development.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rohde & Schwarz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.