Naar inhoud springen

Rohel (De Friese Meren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rohel (Skarsterlân))
Rohel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Rohel (Friesland)
Rohel
Situering
Provincie Friesland
Gemeente De Friese Meren
Coördinaten 52° 55′ NB, 5° 50′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,24[1] km²
- land 3,88[1] km²
- water 2,35[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
210[1]
(34 inw./km²)
Woningvoorraad 53 woningen[1]
Overig
Postcode 8507
Netnummer 0513
Woonplaatscode 2502
Belangrijke verkeersaders N924
Detailkaart
Kaart van Rohel
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Foto's
Bord bij Vierhuis, dat onder Rohel valt.
Bord bij Vierhuis, dat onder Rohel valt.
De kerk en klokkenstoel van Rohel, Atlas Schoemaker: Friesland, 1710-1735
De kerk en klokkenstoel van Rohel, Atlas Schoemaker: Friesland, 1710-1735
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Rohel (Fries: Reahel) is een dorp of buurtschap in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland. Rohel ligt tussen Sintjohannesga en Sint Nicolaasga vlak ten noorden van het Tjeukemeer. Rohel, Rotsterhaule en Sintjohannesga vormen een drielingdorp.

In 2023 telde Rohel 210 inwoners, waarvan een groot in de buurtschap Vierhuis woont. Het dorp Rohel is grotendeels verzwolgen door het Tjeukemeer waardoor er maar een klein deel van het eigenlijke dorp is overgebleven, waardoor Rohel niet veel meer is dan een buurtschap.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plaats werd 1507 voor het eerst genoemd, als toe delffster nijegae en int nyegae of radehol. Daarna werd de plaats vermeld als Rodehel, Rohel, en Rohel of Nijega. Nijega is een verwijzing naar het oude dorp Oudega of Uiterdijke even verderop. Oudega werd in 1515 afgebrand door Friese stadhouder Floris van Egmond en niet meer herbouwd.

In vroegere tijden heeft Rohel een kerk met kerkhof gehad, maar deze is net als een groot deel van het dorp in het Tjeukemeer verdwenen. Men kan de grafstenen nog wel voelen op de bodem van het meer.

Het eerste deel van de plaatsnaam duidt op de rode kleur van de lokale turf. Het tweede deel kan verwijzen naar een laaggelegen en moerassige plaats. Een andere verklaring voor de plaatsnaam hangt samen met een legende over het ontstaan van het Tjeukemeer, hier zou ooit een bos hebben gestaan wat is afgebrand. De vuurgloed van het brandende veen (en bos) zou de naam rode hel verklaren.

In 1940 werd Kamp De Wite Peal gebouwd aan de (huidige) Kampweg. Het werkkamp werd genoemd naar de witte paal die op de grens stond van de gemeenten Schoterland (later Haskerland) en Doniawerstal. Er werden werklozen gehuisvest die met de afgraving van het veen te werk werden gesteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een Joods werkkamp. Na de oorlog werd dit kamp gebruikt voor de huisvesting van KNIL-militairen (Molukkers). De lokale bevolking noemde het kamp na de oorlog het Ambonezen-kamp. In 2011 is een zuil geplaatst aan de Kampweg ter herinnering aan de verschillende perioden van het kamp.

Na de oorlog werd er een voetbalvereniging opgericht en er werd gespeeld vlak bij het kamp, er werden ook vele bewoners van het "Ambonezen-kamp" lid van deze voetbalvereniging. De naam van deze voetbalvereniging is nog altijd De Wite Peal (De Witte Paal), maar is inmiddels in Sintjohannesga gevestigd.

Rohel lag tot 1934 in de gemeente Schoterland, daarna lag de plaats in de gemeente Haskerland. Van 1984 tot 2014 lag de plaats in de voormalige gemeente Skarsterlân, daarna is die gemeente opgegaan in de gemeente De Friese Meren.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rohel (De Fryske Marren) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.