Rokin Fontein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Rokin Fontein
Fontein direct na plaatsing in augustus 2017
Fontein direct na plaatsing in augustus 2017
Kunstenaar Mark Manders
Jaar 2017
Materiaal brons en natuursteen
Locatie Rokin, Amsterdam
Hoogte 400 cm
Breedte 450 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Rokin Fontein is een fontein op het Rokin in Amsterdam ontworpen door Mark Manders in 2017.

De fontein bestaat uit een gepatineerd bronzen beeld op een massief blok natuursteen (Gascogne Azul).[1] Het beeld toont twee ruw afgewerkte hoofden die aan elkaar verbonden zijn en die elk een eigen kant opkijken. Ertussen stroomt water als een waterval naar beneden.

De sokkel is een meter hoog en 4,5 bij 2,5 meter groot. De bronzen hoofden zijn ongeveer 3 meter hoog en 3 meter lang. Samen weegt het kunstwerk meer dan 27.000 kg. Onder de fontein zijn twee kelders aangebracht waarin zich een waterbuffer en pomp bevinden..[2]

Geschiedenis[bewerken]

Bij de herinrichting van het Rokin als onderdeel van project de Rode Loper was een onderdeel een beeldbepalende fontein op het nieuw in te richten Rokin. Het plein waar de fontein staat is bedoeld als 'hoogwaardige verblijfsruimte'.

In 2015 mochten de kunstenaars Jennifer Tee, Rob Birza en Mark Manders hun ontwerp voorleggen aan een jury. De jury koos het ontwerp van Mark Manders omdat deze als beste voldeed aan de voorwaarde dat de fontein ook een aantrekkelijk kunstobject is als het water uit staat..[3]De jury vond het esthetisch en artistiek het sterkste ontwerp, met name de balans tussen de sculpturale kwaliteit en het gebruik van water.[bron?] Door het publiek, dat ook zijn voorkeur voor de ontwerpen uit mocht spreken, werd het ontwerp van Manders zeer positief beoordeeld en vaak als favoriet benoemd.[bron?]

Op 5 september 2017 is de fontein door de Amsterdamse wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren en de twee zonen van de kunstenaar officieel onthuld.

Referenties[bewerken]

  1. Kunstwerk Mark Manders op Rokin, gemeente Amsterdam, 3 augustus 2017
  2. Rokin Fontein, youtube
  3. Deze fontein staat in 2017 op het Rokin, Parool, 10 juni 2015