Rokin Fontein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rokin Fontein
Fontein direct na plaatsing in augustus 2017
Fontein direct na plaatsing in augustus 2017
Kunstenaar Mark Manders
Jaar 2017
Materiaal brons en natuursteen
Locatie Rokin, Amsterdam
Hoogte 400 cm
Breedte 450 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Rokin Fontein is een fontein op het Rokin in Amsterdam ontworpen door Mark Manders in 2017.

De fontein bestaat uit een gepatineerd bronzen beeld op een massief blok natuursteen (Gascogne Azul).[1] Het beeld toont twee ruw afgewerkte hoofden die aan elkaar verbonden zijn en die elk een eigen kant opkijken. Ertussen stroomt water als een waterval naar beneden.

De sokkel is een meter hoog en 4,5 bij 2,5 meter groot. De bronzen hoofden zijn ongeveer 3 meter hoog en 3 meter lang. Samen weegt het kunstwerk meer dan 27.000 kg. Onder de fontein zijn twee kelders aangebracht. waarin zich een waterbuffer en pomp bevinden. [2].

Geschiedenis[bewerken]

Bij de herinrichting van het Rokin als onderdeel van project de Rode Loper was een onderdeel een beeldbepalende fontein op het nieuw in te richten Rokin. Het plein waar de fontein staat is bedoeld als 'hoogwaardige verblijfsruimte'.

In 2015 mochten de kunstenaars Jennifer Tee, Rob Birza en Mark Manders hun ontwerp voorleggen aan een jury. De jury koos het schetsontwerp van kunstenaar Mark Manders omdat het als enige aan het uitgangspunt voldeed dat de fontein ook zonder stromend water een aantrekkelijke toevoeging vormt voor de locatie.

Op 5 september 2017 is de fontein door de Amsterdamse wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren en de twee zonen van de kunstenaar officieel onthuld.

Referenties[bewerken]

  1. Kunstwerk Mark Manders op Rokin, gemeente Amsterdam, 3 augustus 2017
  2. Rokin Fontein, youtube