Roland Juno-106

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Roland Juno-106
Synthesizer
De Roland Juno-106 synthesizer
De Roland Juno-106 synthesizer
Jaar 1984 - 1988
Type display Alfanumeriek, 2 posities
Klavier 61 toetsen, niet aanslaggevoelig
Polyfonie 6
Type synthese 1 DCO per stem (square/pulse, saw en noise)
Filters HPF (4 standen) en 24dB/oct LPF (met resonance), beide met instelbare cut-off
Multitimbraal nee
Geheugen 128 patches
Effecten Chorus
Aansluitingen 2 audio outputs, hoofdtelefoon, MIDI IN/OUT/THRU
Control sustain- en control-pedal
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Roland Juno-106 is een analoge synthesizer met digitale aansturing die gefabriceerd werd door Roland Corporation tussen 1984 en 1988. Het is de opvolger van de Juno-60 synthesizer. Er zijn er circa 40.000 van gemaakt.

Beschrijving[bewerken]

Deze synthesizer was populair en eenvoudig in het gebruik. Men kon er snel en intuïtief geluiden mee samenstellen, via een overzichtelijke set schuiven en (draai)knoppen. Er pasten 128 patches in het geheugen, wat erg veel was voor die tijd. De Juno-106 valt op omdat er slechts één oscillator per stem wordt gebruikt. De oscillator kon twee golfvormen (zaagtand en blokgolf) bij elkaar mixen. Terwijl het toen al gebruikelijk was minstens twee oscillatoren per stem aan te wenden, hetgeen het instrument veelzijdiger maakt. Dat de klank van de Juno-106 vol klinkt komt mede door de hoge kwaliteit van het ingebouwde choruseffect.

De Juno-106 had een voor die tijd zeer volledige MIDI-implementatie: de 16 MIDI-kanalen werden allemaal gebruikt en ook SysEx-data kon worden verstuurd en ontvangen, evenals controllerdata voor alle schuiven. Daardoor werkte de Juno naadloos samen met sequencers.

De Juno-106 klinkt minder vol dan zijn voorganger de Juno-60, vanwege de gebruikte componenten en aansturing. Qua klank is de Juno-106 te vergelijken met de Roland JX-3P, alleen heeft deze meer functies waaronder een tweede oscillator, crossmodulatie en een simpele sequencer.

Problemen[bewerken]

De Juno-106 kreeg na enkele jaren een hardnekkig en berucht probleem, de VCF/VCA chip (Roland 80017A) stopte haar werking en het geluid was niet helemaal voorspelbaar meer, en werd soms doffer. Het is als hobbyist mogelijk zelf de chip te vervangen.[1]

Nieuwe uitvoering[bewerken]

Op 1 oktober 2015 bracht Roland de JU-06 uit in de Boutique-reeks. Het is een imitatie van de oorspronkelijke Juno-106 en bevat onder andere analoge circuit-modellering, 4-stemmige polyfonie, 23 parameters op het voorpaneel, en werkt ook op batterijen.[2][3]

Externe links[bewerken]