Roland Jupiter-8

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roland Jupiter-8 (JP8)
Synthesizer
De "Rolls Royce" onder de analoge polysynths
De "Rolls Royce" onder de analoge polysynths
Jaar 1981-1983
Type display alfanumeriek
Toetsenbord 61 toetsen
Polyfonie 8 stemmen
Type synthese 2 VCO's per stem (driehoek, zaagtand, puls en blokgolf). OSC 2 ook noise. 2x ADSR-EG (schakelbaar naar pitch, amp of filter).
Filters 24/12 dB/oct LPF, 6dB HPF
Multitimbraal Ja (via key-split en/of midi-upgrade)
Geheugen 8x8 (64) programmeerbare patches
Effecten LFO: sinus, driehoek, zaagtand ("ramp") en random
Aansluitingen Sync. (voor onder andere TR808)
Control DCB Roland to Roland sync/interface (latere modellen)
Extra's Uitgebreide arpeggiator
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Roland Jupiter-8 is een analoge synthesizer, uitgebracht door Roland in 1981. De Jupiter-8 wordt beschouwd als het "vlaggenschip" van de Roland synthesizers en had voor die tijd een ongekend vet en groots geluid. Er zijn er naar verluidt ongeveer 2000 gemaakt.

De Jupiter-8 dateert van vóór het MIDI-tijdperk, maar er zijn diverse hardware-upgrades te koop om het apparaat met MIDI te laten werken. De JP8 bezit uitgebreide split- en layeringmogelijkheden die het geluid voller maken (Layering zorgt voor 4 oscillatoren per stem, maar gaat ten koste van de polyfonie). In "Unison"-modus worden het aantal beschikbare oscillatoren, 16, dynamisch verdeeld over het aantal stemmen dat wordt gespeeld, met een minimum van 2 oscillatoren per stem, die elkaar kunnen beïnvloeden via "cross-modulation".

Deze uiterst professionele synth was en is populair vanwege de gedegen constructie, betrouwbaarheid en het enorme geluid. Vroege modellen konden ontstemd raken, dit werd in latere modellen verbeterd, maar niet helemaal verholpen. De soms zwevende oscillatoren zijn karakteristiek voor het geluid van de JP8.

Het geluid van de Jupiter-8 is op veel plaatopnames van die tijd en later te horen, onder andere op platen van Jean Michel Jarre, Howard Jones, David Bowie en Duran Duran (in het nummer "Rio" is de arpeggiator van de Jupiter-8 duidelijk hoorbaar). Nummers waarop de Jupiter-8 in een prominente rol aanwezig zijn: "Axel F" (Harold Faltermeyer) en "Thriller" (Michael Jackson).

De volgende synth in de Jupiter-reeks was de Roland Jupiter-6 uit 1983 die wél MIDI aan boord had, maar 6-stemmig polyfoon was en minder geheugenplaatsen had voor patches.