Rolduc Abdijbier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rolduc Abdij Bier)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rolduc Abdijbier
Afbeelding gewenst
Gisting bovengisting
Alcoholpercentage 6,3%
Lagering lagertanks
Brouwer Bierbrouwerij De Keyzer
Type Abdijbier, tripel
Kleur diep goud-geel
Lijst van Nederlandse bieren
Portaal  Portaalicoon   Bier
Eten en drinken

Rolduc Abdijbier is een Nederlands abdijbier, dat wordt gebrouwen in opdracht van brouwerijhuurder "De Keyzer" in Maastricht.

Achtergrond[bewerken]

De naam verwijst naar de voormalige Abdij Rolduc in Kerkrade.[1] Reeds in 1146 had de abdij een eigen brouwerij. Over het bier dat er toen gebrouwen werd, is niets bekend.

De voormalige abdij is een congrescentrum geworden. Rolduc Abdijbier wordt gebrouwen sinds 2002.[2] Het wordt gebrouwen in opdracht van de eigenaars van het centrum, maar is in veel zaken verkrijgbaar.[3] Het huidige bier wordt gebrouwen naar een nieuw recept.

Het bier[bewerken]

Rolduc Abdijbier is een hooggistend diep goud-geel bier met een alcoholpercentage van 6,3%. Het is een ongefilterde tripel met nagisting in de fles.[4] In de loop der jaren kregen de flesjes andere etiketten. Er hoort ook een speciaal glas bij.[5]

Hoewel het bier de naam "abdijbier" draagt, is het geen echt abdijbier omdat het niet verbonden is aan een nog bestaande abdij. De term abdijbier is niet beschermd en mag door iedereen gebruikt worden, ook al zal er onvermijdelijk wel een verband zijn met een bestaande of meer waarschijnlijk voormalige abdij. Het bier wordt gebrouwen in De Proefbrouwerij te Lochristi in België.[6]

Spreuk[bewerken]

Op het etiket van Rolduc Abdijbier staat de Latijnse spreuk: Mens sana non potest vivere in corpore sicco. Vertaald luidt dit: Een gezonde geest kan niet leven in een droog lichaam.

Zie ook[bewerken]